(VIDEO) Cum reacţionează un camion Kenworth, condus autonom, la explozia unei anvelope

11 Decembrie 2022, 11:41
Redacţia PiataAuto.md
În SUA există mai multe start-up-uri care dezvoltă într-un ritm accelerat tehnologii ce ar permite trecerea la regim de condus autonom a majorităţii camioanelor actuale, prin instalarea unui set se senzori şi elemente de dirijare a comenzilor. Miza e mare, pentru că o asemenea tehnologie ar permite trecerea la condus autonom a camioanelor actuale, renunţarea la o mare parte din şoferii de camioane şi reducerea costurilor pentru operatori. Siguranţa, însă, e principala îngrijorare în calea unei asemenea schimbări.
Iar în materie de siguranţă, multe din aceste companii nu prea pot oferi deocamdată răspunsuri satisfăcătoare, declarând că totul mai durează, iar problemele la testele pe drumurile publice apar periodic în atenţie. Ei bine, una din aceste companii, numită Kodiak Robotics, pare a fi mai curajoasă în a publica periodic rezultatele experimentelor cu camioanele sale conduse autonom, puse în situaţii dificile de viaţă reală, când pe trasee se întâmplă incidente şi e nevoie de o reacţie promptă.
De curând, aceştia au demonstrat cum reacţionează un camion Kenworth, condus autonom cu tehnologia Kodiak Robotics, la explozia unei anvelope. Totul a decurs pe o pistă închisă de aeroport, imitându-se o autostradă, doar că viteza primului experiment a fost mai mică, de 35 mph, sau 56,3 km/h.
Camionului i s-a pregătit explozia anvelopei din stânga faţă, pe care acesta trebuia s-o înţeleagă rapid şi să iniţieze procedura de oprire în siguranţă, cu aprinderea luminilor de avarie. În acest prim experiment camionul a rămas pe aceeaşi bandă, dar cei de la Kodiak Robotics spun că ulterior, camionul va fi învăţat să treacă pe acostament, dacă e sigur să facă asta.
Vezi mai jos cum a decurs experimentul şi cum a reacţionat camionul condus autonom.
0
7,899
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!