(VIDEO) De ce Volkswagen e atât de îndrăgit în Bosnia şi Herţegovina, încât e ţara cu cele mai multe VW-uri pe cap de locuitor

13 Decembrie 2022, 16:50
Redacţia PiataAuto.md
La fel cum Mercedes e cea mai populară marcă în Albania, o altă ţară din Balcani — Bosnia şi Herţegovina — are un ataşament deosebit faţă de Volkswagen. E cea mai răspândită marcă din această ţară, o treime din maşini fiind VW, eclipsând de departe oricare altele, iar Golf, în toate generaţiile şi ipostazele sale, e modelul cel mai preferat.
Un VW Golf Mk2 modificat, de exemplu, deţine în prezent recordul de cea mai rapidă maşină din Bosnia la 402 metri. Maşina a fost modificată recent şi mai mult, pregătindu-se de o nouă măsurare, cu un motor VR sub capotă, de circa 1.000 CP. Poate atinge prima sută în 2 secunde, ajunge la o viteză maximă de peste 300 km/h, dar n-are centuri de siguranţă.
Predilecţia bosniacilor pentru VW vine din istorie, când, în 1972, marca germană a făcut un parteneriat local şi a construit şi o fabrică în Iugoslavia, numită TAS, unde asambla iniţial Beetle-uri, apoi şi Golf-uri. Acea fabrică se afla în Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina de azi. Prin urmare, e clar de ce marca a devenit una percepută drept a poporului şi drept autohtonă. Pe atunci trebuia să aştepţi vreo 6 luni rândul la ea şi trebuia să mai ai şi bani pentru un Golf, dar fiecare iugoslav visa la ea, mai ales dacă era din împrejurimile Sarajevo.
Fabrica a fost distrusă mai apoi în război, ea pomenindu-se chiar pe linia frontului. Şi după război ea a reînviat doar parţial, cu numele de VW Sarajevo, fiind folosit doar o mică parte din potenţialul de cândva. O perioadă acolo s-au asamblat modele Skoda în număr mic, dar mai apoi s-a trecut doar la fabricarea de componente. După război, însă, oamenii au căutat să-şi cumpere din nou VW-uri şi Golf-uri, chiar şi importate la mâna a doua, din dorinţa de a resimţi sentimentele de cândva, de o anumită normalitate. Iar aşa s-a format şi o nostalgie care ţine până în zilele noastre.
Cei de la Deutsche Welle au mers de curând în Bosnia şi Herţegovina şi au filmat un reportaj despre dragostea pentru VW în această ţară, în care istoria e povestită mai ales de localnici.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
5,992
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!