(VIDEO) De la un motor în 2 timpi la unul electric: un german transformă exemplare clasice Trabant în maşini electrice, la preţ exorbitant

8 Decembrie 2022, 17:19
Redacţia PiataAuto.md
Clasicul Trabant a rămas în memoria multor pasionaţi auto, mai ales a celor din Europa de Est. Modelul Trabant 601 a fost cel mai longeviv şi popular, fiind produs atât în caroserie sedan cu două uşi, cât şi break, dar tot cu câte o uşă pe fiecare din părţile laterale. Pe lângă designul memorabil, elementele definitorii ale lui Trabant au fost caroseria construită din duroplast şi motorul în 2 timpi, cu doar 2 cilindri, răcit cu aer.
Foto: Trabant 601 clasic

Ei bine, datorită acestei caroserii Trabanturile au fost mai imune la rugină, iar la cât de multe s-au produs, mai există şi azi multe exemplare în mâinile pasionaţilor. Iar unul dintre ei, din Germania, s-a gândit iniţial să transforme un Trabant într-o maşină electrică pentru uz propriu, iar după ce ideea i-a reuşit, a organizat un adevărat kit de conversie a lui Trabant de la o maşină cu motor de în 2 timpi la una electrică, pe care-l instalează în micul atelier pe care-l deţine.
Motorul de Trabant avea 594 cm cubi şi dezvolta iniţial 23 CP, apoi a fost actualizat la 26 CP. Viteza maxima a fost de 100 km/h iniţial, apoi de 107 km/h, iar despre ingineria lui detailată am publicat acum mai multe luni un articol detailat. Partea şi mai fascinantă a lui Trabant era că maşina cântărea doar 615 kg la gol. Iar toate astea sună curios când te gândeşti că cineva ar converti un Trabant la o maşină electrică. Cu asemenea parametri modeşti, ţinta ingineriei noi e foarte moderată, ceea ce ar putea permite păstrarea unei greutăţi reduse.
Să vedem, deci, care e modificarea exactă pe care o aplică germanul Matthias Bahr, la atelierul său pe nume Citysax Elektroautos. Atelierul e situat în Dresda, pe teritoriul fostei Germanii de Est, deci pasiunea lui Matthias pentru Trabant este şi mai explicabilă.
Aşadar, motorul original cu 2 timpi este scos cu totul din maşină, la fel ca şi majoritatea cablajelor. Cutia de viteze originală e lăsată, iar electromotorul noi e montat în apropierea cutiei originale. Cutia rămâne operaţională, însă din considerente practice de turaţii, se poate circula cu ea cuplată în permanenţă în treapta 3, lăsând-o acolo şi la staţionări şi având un comportament de maşină cu cutie automată, efectiv.
Electromotrul pus pe Trabant e unul de doar 12 kW, ceea ce înseamnă 16,3 CP, iar împreună cu un cuplu maxim instantaneu, acesta oferă o senzaţie de dinamism similar cu Trabantul original. Bateriile puse sunt de tip mai vechi, şi pot fi 30 sau 60 la număr. Autonomia maşinii e de doar 80-100 km. Cu setul mai mare de baterii, autonomia ajunge la 150 km.
Un kit de conversie a unui Trabant la o maşină electrică vine, însă, cu un preţ exorbitant: 22.000 euro doar kit-ul, sau 27.000 euro cu tot cu manopera de instalare a lui la atelierul lui Matthias!
Vezi mai jos un reportaj al celor de la Deutsche Welle cu Matthias şi Trabanturile pe care acesta le modifică în maşini cu propulsie electrică. Poţi activa subtitre în engleză din comenzile player-ului pentru a vedea traducerea celor spuse de protagonist în reportaj.
0
6,270
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!