(VIDEO) Elicele noii celei mai puternice turbine eoliene din lume, au fost transportate la locul primei instalări în Danemarca

26 Decembrie 2022, 12:09
Ilie Toma
Turbinele eoliene au evoluat atât de mult în ultimii ani, încât cele destinate instalării în regiuni cu vânt intens din mări şi oceane au ajuns la puteri de 13-14 MW per unitate, iar de curând a fost produsă şi prima turbină cu 15 MW de putere nominală. E vorba de Vestas V236-15.0 MW, o turbină produsă în Danemarca, ce tocmai a fost transportată pentru prima sa instalare.
Turbina a fost fabricată la fabrica Vestas din Nakskov şi, la fel cum se întâmplă adeseori cu primul exemplar un unui model nou de turbină, a trebuit instalată întâi la parcul eolian de testări din Osterild, Danemarca. Este un teritoriu cu vânturi puternice, unde modele noi de turbine sunt adeseori testate pentru a se verifica parametrii de capacitate maximă şi de rezistenţă. Şi din aceleaşi considerent şi noua turbină Vestas a trebuit transportată acolo.
Turbina e atât de mare, însă, încât elicele sale au 115,5 metri fiecare, iar diametrul întregului rotor are 236 metri! Turbina poate funcţiona de la vânturi extrem de slabe, de la 3 m/s, până la 30 m/s. Producătorul noii turbine eoliene declară că o singură asemenea turbină poate produce 80 GWh de electricitate anual, fiind montată într-un mediu propice.
Fabricarea a presupus asigurarea unei structuri excepţional de rigide şi totodată aerodinamice a pilonului central de susţinere. O imagine cu unul din lucrătorii fabricii din Danemarca, aflat pe mijlocul unuia din elementele turbinei, arată elocvent cât de imensă e întreaga construcţie.
Iar asta a însemnat că şi transportarea sa pentru prima instalare a necesitat organziarea logistică a unui transport agabaritic masiv. Doar pentru transportul unei singure elice a fost nevoie de un camion Scania cu 4 axe, cuplat la o remorcă de 10 axe, şi conectat la o altă remorcă de 11 axe. Chiar şi aşa, capătul elicei iese cu mult în afara remorcii, motiv din care a fost nevoie şi de dubiţe de însoţire şi atenţionare. Iar sensurile giratorii au fost trecute cu instrucţiuni speciale, în unele cazuri cu demontări în avans de indicatoare, pentru ca turbina imensă să ajungă în siguranţă la destinaţie, fără daune cauzate infrastructurii.
Vezi mai jos şi un video în care creatorii noii turbine vorbesc despre ingineria ei.
2
30,658
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!