(VIDEO) Experiment în Franţa: un Citroen cuplează treapta 1 a cutiei de viteze la 130 km/h pentru a afla urmările

12 Decembrie 2022, 13:51
Redacţia PiataAuto.md
Există lucruri atât de evidente pentru şoferi, încât parcă nici nu mai trebuie explicate, fiind un soi de axiome. Unul din ele ar fi că niciodată nu trebuie să incluzi treapta 1 la o viteză de autostradă, pentru că nimic bun pentru motor sau cutia de viteze n-ar putea urma. Dar protagoniştii unui canal de YouTube din Franţa au vrut să afle ce va păţi un Citroen dacă ei vor cupla treapta 1 la 130 km/h.
La prima încercare, însăşi cuplarea a fost întâmpinată de o rezistenţă mare, iar forţarea s-a lăsat cu scrâşnete şi într-un final cu un ambreiaj topit. Aşa că filmările au trebuit oprite, pentru a schimba un ambreiaj mai rezistent, care să facă motorul şi cutia să preia forţele.
După înlocuirea ambreiajului, experimentul a fost repetat, dar cutia aşa şi nu voia să se cupleze complet în treapta 1, nici forţată cu mâna, nici cu piciorul, dar scurtele momente de tentative, au urcat totul motorul până la turaţii imense. Într-un final, le-a reuşit să cupleze în treapta a 2-a, şi nici aici maşina nu s-a simţit bine, motorul fiind turat din nou mult peste limita sa. Aparent, motorul a mai continuat să mişte după asta, deşi sunetul era diferit.
O vizită ulterioară la mecanic a descoperit că în treapta 1, motorului lui Citroen ar fi trebuit să se tureze până spre 20 mii rpm la o asemenea viteză, şi chiar şi micile secvenţe care l-au urcat spre aceste turaţii l-au făcut să-şi desincronizeze arborii cu came, iar pistoanele să lovească valve.
Ambreiajul a fost de asemenea afectat grav şi nici cutia nu a scăpat nevătămată, deşi defectele acesteia au trebuit urmărite mai atent. Concluzia finală — motor, cutie şi ambreiaj distruse, care fie au nevoie de reparaţii capitale, fie de înlocuire. Deci, chiar şi atunci se doreşte o frânare cu motorul la viteză mare, e indicat să se meargă treptat în retrogradare.
Vezi întregul experiment francez mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în română sau engleză din comenzile player-ului.
1
89,043
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!