Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Ingineria curioasă a primului automobil care a atins 200 km/h, cu un motor cu ardere internă de 21,9 litri

2 Decembrie 2022 - 18:37
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre, avem câteva maşini care pot depăşi viteze de peste 400 km/h, iar lista celor care pot trece de 300 km/h e foarte mare, deja. Dar bariera de 200 km/h a fost trecut mult mai demult decât am fi tentaţi să credem. S-a întâmplat tocmai acum 113 ani, în 1909, iar primul automobil cu motor cu ardere internă care a trecut de 200 km/h a fost un Mercedes, poreclit Blitzen-Benz, adică Benz-ul fulgerător.
Specificarea despre motorul cu ardere internă e una importantă, or, cu trei ani mai devreme, în 1906, viteza de 200 km/h fusese atinsă de o maşină cu motor cu abur, Stanley Rocket, care atinsese 205,44 km/h! Era, deci, o perioadă în care maşinile cu motoare cu ardere internă trebuiau încă se demonstreze că pot pretinde să concureze cu cele cu abur şi chiar cu cele electrice.
Iar maşina care a reuşit să atingă bariera de 200 km/h în noiembrie 1909 a fost un Mercedes, sau un Benz No.1, cum se numea el oficial pe atunci, iar maşina era derivată dintr-una de curse. Însăşi participarea unui Mercedes într-o cursă era ceva de neconceput, întrucât cu doar câţiva ani mai devreme, în 1901, Carl Benz declarase public că, în loc să participe în curse care nu aduc niciun beneficiu şi cauzează doar daune, compania sa va continua să se concentreze pe producţia maşinilor robuste şi fiabile”. Însă peste doar câţiva ani, unul din directorii companiei l-a convins că nu se pot ignora activităţile de curse, pentru că marca rămâne în umbră, eclipsată de alţi producători care-şi demonstrează astfel ingineria.
Schimbarea de strategie a dus la apariţia primelor maşini de cursă în 1980, cu motoare mari de 4 cilindri, care dezvoltau 120 CP şi 150 CP. Pe baza acesteia din urmă a fost apoi dezvoltat şi automobilul care a atins recordul mondial de viteză.
Motorul original de pe maşina de 150 CP avea 4 cilindri şi o capacitate cilindrică de 15,1 litri! Deci, fiecare cilindru avea 3.775 cm cubi, sau aproape 3,8 litri! Iar cei de la Mercedes, motivaţi de pilotul francez de curse Victor Hemery, care pilota pentru Mercedes, au mărit cilindreea motorului şi mai mult, până la 21,5 litri! Deci, acea maşină care a setat recordul în 1909, avea un motor de 4 cilindri, şi 21,9 litri, fiecare cilindru al său având un volum de 5,475 litri, sau aproape 5,5 litri! Azi motoarele V8 mari abia de ating 5,5 litri în cilindree totală! Ca să-ţi imaginezi cât de mare era un singur cilindru, imaginează un pet mare de apă, din cele de 6 litri, mai uzuale, şi vei avea o închipuire despre dimensiunile unui singur cilindru al acestui Mercedes din 1909!
Noul motor modificat la 21,9 litri dăduse rezultat, întrucât puterea maximă pe care maşina o putea atinge era de 200 CP la 1.600 rpm, iar cuplul trecea de 1.350 Nm. Însă acesta cântărea 407 kg, fiind de-a dreptul un colos şi la acest capitol.
Avea, însă, valve de admisie şi evacuare prevăzute în partea superioară a cilindrului, în chiulasă, o soluţie care era încă foarte rară şi inovatoare. De asemenea, pentru că volumul fiecărui cilindru era atât de mare, s-a recurs la o soluţie cu două bujii per cilindru, care să mărească viteza de combustie a amestecului în interiorul cilindrului. Puterea era transferată roţilor spate printr-o cutie de viteze cu 4 trepte şi cu lanţ final.
Înainte de încercarea de a stabili recordul, maşina apăruse la câteva evenimente, unde fusese fotografiată. Caroseria acesteia era mai îngustă pentru a avea o rezistenţă aerodinamică mai mică, tocmai de asta levierul cutiei şi cel al frânei de mână au rămas în afara caroseriei.
Motorul gigantic, însă, mai avea un efect advers care a atras atenţia publicului. La cilindreea imensă pe care o avea, sunetul dezvoltat de acesta era caracterizat pe atunci drept infernal şi fabulos de frumos. Se spunea că atunci când maşina trecea pe alături, spectatorii simţeau vibraţiile sunetului până şi în pământ, prin picioarele lor. Iar uneori prin ţeava de eşapament mai răzbăteau şi flăcări, fapt care sporea şi mai mult spectacolul produs de acest motor.
În octombrie 1909, maşina participase în prima sa cursă, în Bruxelles, unde obţinuse o victorie detaşată în faţa concurenţilor. La 8 noiembrie, în Marea Britanie, pe circuitul Brooklands, Victor Hemery avea să realizeze cu succes şi tentativa de a atinge 200 km/h.
Circuitul nu era simplu pentru atingerea unor asemenea viteze, dar acel Mercedes a reuşit să atingă viteza de 202,648 km/h pe distanţa de 1 kilometru, cum era cerinţa pentru stabilirea unui record. Pe perioadă scurte, atinsese şi peste 205 km/h, dar cifra atinsă la 1 km distanţă era cea care conta şi anume ea a rămas în istorie.
Din cele 6 exemplare Blitzen Benz câte au fost produse, doar 2 au mai supravieţuit până în zilele noastre. Una aparţine celor de la Mercedes-Benz, iar cealaltă — unui colecţionar american.
Şi dacă tot am vorbit de inginerie şi de sunetul acestui motor, am găsit şi câteva video-uri din zilele noastre, în care sunetul acest motor poate fi auzit. Vezi totul mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter