(VIDEO) Istoria neştiută a unei mici fabrici Toyota din Gibraltar, care produce doar maşini albe, din cele care salvează lumea

1 Decembrie 2022, 14:20
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp, când vorbeam de offroader-e, mai ales în contextul apariţiei lui Ineos Grenadier, spuneam că în lume există o permanentă necesitate de offroader-e nepretenţioase, cu adevărat capabile de înaintare şi anduranţă. Cândva Land Rover Defender juca în această ligă, mai exista şi Nissan Patrol, dar astăzi nişa e ocupată aproape total de Toyota, cu diferite variaţii de Land Cruiser. Partea neştiută e că în lume există un singur dealer dominant al acestor vehicule destinate să salveze lumea, care are şi o mini fabrică Toyota alături. Totul se afla în Gibraltar, iar de pe poarta acestei mini fabrici ies doar maşini albe.

Dealer-ul transformat în mini fabrică are numele de Toyota Gibraltar Stockholdings, sau TGS. Aproximativ 650 de exemplare albe de Toyota ies de aici în fiecare lună şi pleacă spre destinaţii dificile ale planetei, acolo unde e nevoie de ajutor. Acestei maşini ajung în flotele ONU sau a multor altor organizaţii de ajutorare, precum Medici fără Frontiere sau altele.
Printre ele se numără maşini create pe baza lui Land Cruiser 200, dar şi pe baza generaţiei clasice Land Cruiser 70, produsă până în prezent de Toyota. Mulţi dintre noi ar putea spune că ar fi frumos să ai un asemenea Land Cruiser 70 clasic şi admirat, dar în afacerea acestei fabrici frumosul şi admiraţia nu valorează prea multe. Maşinile astea sunt gândite pentru a fi o soluţie de transport fundamentală, durabilă, simplă şi capabilă.
Şeful de aici, Jonathan Gourlay, spune că-şi aminteşte timpurile când în segment mai erau Land Rover, Mitsubishi şi Nissan, dar aceştia s-au depărtat de ideea acestor maşini şi-au început a construi maşini pentru „lumea privilegiată” din Europa şi America de Nord, după cum spune Gourlay. Dar Toyota încă mai produce un motor diesel aspirat natural, de exemplu, cu zero electronică în el, pentru aceste maşini. Nu poţi înmatricula una în Europa din cauza restricţiilor de emisii, dar acolo, în lumea mare, acest motor funcţionează ireproşabil, iar dacă ajunge vreodată să se strice ceva, orice mecanic îl poate repara în câmp sau în deşert. Fiind lipsit de electronică, nu ai nevoie de un computer de diagnosticare, trebuie doar să ştii principiul de funcţionare a unui motor.
Aşa că asemenea maşini sunt vitale pentru lumea noastră, mai mult decât am putea crede. Când una din ele ajunge într-o zonă de conflict, oamenii văd în ele ajutor şi speranţă, că lucrurile vor fi mai bune. Şi toate aceste maşini sunt exclusiv vopsite în alb, cea mai simplă şi practică culoare, cu codul 057 în gama Toyota.
Dar producţia completă a maşinilor nu are loc aici, ci în alte fabrici Toyota din lume. Astfel, mulţi ar putea întreba de ce Toyota n-ar livra asemenea maşini direct din fabrică, iar răspunsul e în scalare industrială şi necesitatea de a adapta aceste maşini. Din toate maşinile ce trec la TGS, doar 10% rămân standard, de uzină, iar celelalte 90% au nevoie de dotări suplimentare, de la troliuri la elemente de blindaj, de la bare de protecţie adiţionale, metalice, până la echipamente medicale pentru a le transforma în ambulanţe, de exemplu. Iar toate aceste lucrări se fac la TGS, oamenii de aici ştiind deja atât de bine necesităţile de viaţă reale ale maşinilor lor, încât au iscusinţa de transforma aceste maşini în instrumentele exact necesare pentru misiunile pe care le au. Circa 100 ore de muncă manuală se dedică, în mediu, fiecărei maşini în Gibraltar.
În acest an, spre exemplu, multe maşini transformate în ambulanţe au fost trimise în Ucraina. Medici fără Frontiere a fost organizaţia care le-a comandat, iar cei de la TGS spun că, încă înainte ca organizaţia să-i contacteze, atunci când au văzut ce se întâmplă în Ucraina, au contactat fabricile Toyota să producă o partidă suplimentară de Land Cruiser 70, în avans, pentru TGS, pentru că erau convinşi că într-un fel sau altul va fi nevoie de ele. Apoi, când cei de la Medici fără Frontiere le-au cerut maşini, acestea au putut fi livrate mai repede. Peste doar 3 luni de la începutul războiului, 300 de asemenea Toyota plecaseră deja spre Ucraina.
De ce o ambulanţă pe bază de Land Cruiser şi nu Hiace, de exemplu? Cei de la TGS au un răspuns clar: într-un război printre primele lucruri care sunt distruse sunt podurile şi drumurile, aşa că maşinile normale nu mai prea pot înainta. Tocmai de asta, Land Cruiser 70 rămâne soluţia care poate asigura înaintare, inclusiv lângă linia de front, pentru a prelua răniţii şi a salva vieţi. E o misiune extraordinară, dificilă, periculoasă, iar în acele momente nu mai ai timp să te gândeşti la luciul maşinii, ea devine un instrument de salvare a vieţilor, iar funcţionarea ei e crucială pentru toţi, inclusiv pentru medicii de la bord şi şoferul, inclusiv pentru cei ce vor fi salvaţi de ea. Acolo nu e loc de tehnologii fiţoase, de erori electronice, de mesaje din partea maşinii că ai nevoie să vizitezi un service. Nu există service. Maşina trebuie să funcţioneze ireproşabil, autonom, şi să poată fi deservită direct în câmp.
Iar toate aceste maşini iau forma finală în această fabrică mică din Gibraltar, pe care cei de la Top Gear au avut ocazia s-o viziteze de curând şi să producă un reportaj de acolo. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
19,920
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!