(VIDEO) O motocicletă Harley Davidson din 1929, echipată cu un motor cu reacţie, scoasă la vânzare în zilele noastre

5 Decembrie 2022, 22:59
Ilie Toma
Motocicletele clasice, de epocă, nasc admiraţia multor pasionaţi, dar cea despre care vorbim azi e un adevărat magnet de priviri şi se aude de la o poştă. E o motocicletă Harley Davidson din 1929, care a primit un motor cu reacţie între timp, fiind modificată de unul din cei mai curajoşi pasionaţi de motoare cu reacţie din SUA, Bob Maddox.
Motocicleta a primi un pulsoreactor, care e un motor cu reacţie ce funcţionează pe bază de combustie prin pulsuri. Are extrem de puţine componente care mişcă, ceea ce-l face relativ fiabil, dar este totodată şi teribil de ineficient, având un consum uriaş şi totodată un zgomot de avion. Deci, motocicleta asta necesită nişte dopuri de ureche pentru motociclist, mai ales când e pornită, altfel îţi poate lăsa auzul cu deficienţe, într-atât de zgomotoasă e!
Motorul dublu de care dispune acest Harley Davidson ar dispune de o forţă de propulsie de 120 kg, sau 250 de livre. Transpus cu aproximaţie în cai-putere, e ca şi cum acest Harley ar avea peste 200 CP la discreţia sa.
Motorul său cu reacţie poate folosi aproape orice combustibil pentru propulsie, inclusiv benzină standard sau kerosen. Motocicleta a fost construită de Maddox acum 12 ani şi pe atunci el filmase şi publicase un video cu ea, testându-i acceleraţia pe o pistă izolată.
Acum, această motocicletă va fi vândută la o licitaţie, care va avea loc în ianuarie 2023. E greu de intuit preţul cu care s-ar putea vinde, întrucât e o piesă unicat, creată de un om renumit în mediul său, dar totodată e o motocicletă ce poate fi mai degrabă păstrată nemişcată şi foarte rar scoasă la evenimente sau pe circuite şi piste închisă, unde să fie experimentată. Pe drumurile publice nu prea ai cum să mergi cu ea, din cauza flăcărilor şi acceleraţiei, dar şi din cauza că motorul cu reacţie e atât de setos, încât n-ai putea ajunge de la o staţie de alimentare la alta.
Se estimează, totul, că motocicleta ar putea fi vândută cu cel puţin 25-30 mii dolari. Cert e că o piesă extravagantă, pe care mulţi colecţionari excentrici ar vrea s-o aibă în colecţie.
Vezi mai jos şi acel video filmat la scurt timp după construirea acestei motociclete.
0
2,612
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!