Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Start de producţie în Finlanda pentru maşina electrică cu panouri solare, Lightyear 0

2 Decembrie 2022 - 11:57
Ilie Toma
Lightyear 0, maşina cu inginerie fascinantă creată de o companie fondată de foşti studenţi care participau cândva la competiţii de aerodinamică şi eficienţă, a intrat în producţia de serie la fabrica Valmet din Finlanda. Lightyear 0 e maşina electrică ce are şi baterie, dar şi panouri solare suficiente cât să-ţi permită să n-o încarci cu săptămânile sau chiar cu lunile dacă o foloseşti în interiorul oraşelor, iar despre ingineria ei publicam anterior şi un articol detailat. Apropo, Lightyear 0 deţine deja şi recordul de cea mai aerodinamică maşină de serie din lume, cu un coeficient de 0,175.
Cei de la Lightyear au ales încă acum un an fabrica unde vor produce noul lor model şi au făcut alegerea în favoarea Valmet Automobile din Finlanda, o fabrică independentă, care asamblează pe bază de contract modele de maşini pentru mai mulţi producători. Cândva a fabricat şi modele Porsche, şi Mercedes, şi Saab, dar şi în prezent mai produce A-Class şi până de curând şi GLC. Respectiv, cu o experienţă de peste 50 de ani şi cu o reputaţie impecabilă de fiabilitate, fabrica Valmet Automotive va fi cea care va asambla modelele Lightyear 0 acum.
Totuşi, fabrica a trebuit să construiască o nouă linie de asamblare pentru Lightyear, întrucât noul model electric cu panouri solare este mult prea diferit faţă de alte maşini convenţionale. Caroseria, apropo, va fi turnată în Marea Britanie şi va fi livrată „în alb” în Finlanda, unde va avea loc şi montarea panourilor solare pe maşină. Cea mai mare parte a procesului e robotizată prin utilaje industriale de mare precizie şi randament, dar partea de fixare a panourilor solare pe maşină e semi-automatizată, fiind urmărită şi dirijată uman.
Montarea bateriei de 61,2 kWh e făcută la etapele finale, iar ea cântăreşte doar 350 kg, fiind una din bateriile cu cea mai mare densitate energetică dintre modelele actuale de producţie. Acest fapt, împreună cu materialele uşoare din care e construită maşina, i-a permis lui Lightyear 0 să aibă o greutate finală de circa 1.575 kg, iar acesta e unul din factorii esenţial în eficienţa acestui model.
Şi, bineînţeles, la sfârşitul etapelor de asamblare pe linia de producţie, finlandezii garantează şi o inspecţie minuţioasă de calitate, care să asigure fiabilitatea extraordinară a viitorului Lightyear 0 în exploatare. Vezi mai jos şi un video publicat de cei de la Lightyear odată cu startul producţiei din Finlanda.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter