Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un Mercedes EQC electric a parcurs 234 mii km în rol de taxi în Finlanda, iar bateria sa a degradat neaşteptat de puţin

9 Decembrie 2022 - 13:46
Redacţia PiataAuto.md
E un fapt cunoscut că bateria maşinilor electrice degradează în timp, iar gradul degradare depinde de tipul şi construcţia bateriei, dar totodată şi de puterea de încărcare, undele baterii nefiind capabile să suporte prea multe cicluri de fast-charge, în timp ce altele mai noi sunt mult mai adaptate. Acum un an, spre exemplu, un proprietar de VW ID.3 din Germania descoperise că bateria maşinii sale a degradat cu 8% după numai 1 an şi 22.000 km parcurşi, iar VW i-a spus că e ceva absolut normal. Când vine vorba de o climă mai rece, precum cea a Finlandei, lucrurile sunt şi mai provocatoare.
Foto: VW ID.3 al pasionatului German, care avea bateria degradată cu 8% într-un an şi 22.000 km parcurşi

Tot acum un an, un finlandez care cumpărase o Tesla la mâna a doua, fabricată în 2013, şi după ce a mai mers 1.500 km cu ea, a constatat că bateria e prea degradată, iar Tesla i-a cerut 20.000 euro pe o baterie nouă. Revoltat de preţ, finlandezul şi-a aruncat în aer maşina.
Foto: Tesla aruncată în aer în 2021 de un finlandez

De această dată, avem o istorie a unui Mercedes EQC 400, încadrat în munca de taxi în Finlanda. E vorba de acel prim SUV electric, creat prin ciopârţirea lui GLC, cu o gardă la sol extrem de mică, pe care-l criticam în testul nostru drive de acum câţiva ani. SUV-ul electric din Finlanda a avut un ritm foarte intens de exploatare în rol de taxi, în condiţiile climei Finlandei, şi a reuşit să parcurgă 234.500 km în ceva mai mult de 2 ani.
Foto: Mercedes EQC din testul nostru drive

Aşadar, cât a degradat bateria unui asemenea Mercedes electric, exploatat atât de intens într-o ţară nordică? Testul de degradare a fost făcut de taximetrist la instrucţiunile unuia din youtuberii specializaţi în maşini electrice din Norvegia, cu o abordare foarte inginerească în testele sale. Iar calculele finale au fost făcute de acesta din urmă.
Foto: Taximetrul din Finlanda, cu 234.500 km parcurşi

Un lucru important de menţionat aici e că taximetristul şi-a încărcat maşina pe parcursul exploatării la prize fast charge mai lente, de circa 40 kW. Prin urmare, asta ar fi trebuit să-l ajute cu siguranţă în păstrarea unei cifre mai bune de capacitate a bateriei.
Aşadar, în rolul său de taxi, Mercedes EQC a aut parte e 585 de cicluri de încărcare şi descărcare, iar din bateria sa de 80 kWh net au mai rămas 73,3 kWh după 234 mii km parcurşi. Asta înseamnă o degradare de 8,4% în cei 2 ani şi 234 mii km parcurşi, rezultat care e surprinzător de mic, chiar dacă ciclurile de încărcare şi descărcare au fost în cea mai mare parte lungi. Pe lângă asta, şi dacă nu se ia doar cifra absolută a degradării, dar se raportează la numărul de cicluri de încărcare, rezultatul tot iese drept unul din cele mai bune din maşinile cu aceeaşi parametri calculaţi.
Deci, rezultatul pare a fi destul de bun pentru un Mercedes taxi electric. Însă, când vorbim de taxi-uri Mercedes, de obicei cifrele pe care le ating asemenea maşini în decursul vieţii lor se apropie de 1 milion de kilometri, aşa că acest exemplar electric ar mai avea încă de demonstrat multe lucruri în exploatarea sa de mai departe. În acelaşi timp, nu putem să nu recunoaştem că cifrele după primii 234 mii km sunt relativ bune.
Vezi mai jos video-ul de descrierea şi calculele făcute pentru acest Mercedes EQC 400 din Finlanda.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter