Acesta e IAT T-Mad, un prototip electric dezvăluit în China, cu 1000 km autonomie, creat să concureze cu Tesla Cybertruck

2 Ianuarie 2023, 12:16
Redacţia PiataAuto.md
China a făcut paşi giganţi în numărul şi amploarea modelelor electrice lansate în ultimii ani, iar de curând, la salonul auto amânat de la Guangzhou, chinezii au dezvăluit şi un prototip al unui pick-up electric, creat să concureze cu Tesla Cybertruck. Partea formidabilă e că modelul chinezesc poate avea o autonomie de până la 1.000 km, iar pe lângă asta în el sunt înglobate o mulţime de tehnologii de ultimă oră din domeniul maşinilor electrice.
Prototipul e creat de compania IAT Automobile Technology, care nu produce deocamdată maşini cu marcă proprie, dar e un furnizor important de tehnologii pentru mobilitate electrică pentru mulţi alţi producători. Un soi de Bosch din China, cum ar veni. Iar de curând aceştia au creat şi o platformă tehnică nouă pentru maşini electrice mari, inclusiv pick-up-uri sau vehicule din flote comerciale, cu o masă totală de până spre 4,5 tone sau chiar până la 8 tone în formă extinsă.
Pick-up-ul pe care-l vedem acum, numit T-Mad, are o configuraţie neobişnuită, unde habitaclul pare să treacă direct în compartimentul său de încărcare acoperit, în locul uzualei bene. Maşina măsoară aproape 6 metri lungime, având 5.878 mm. Podeaua maşinii e în mare parte formată din baterii, acestea fiind parte din structura pick-up-ului. De asemenea, ca şi în cazul Tesla, caroseria are părţi imense turnate ca o singură bucată, ceea ce reduce costurile de producţie, dar face repararea aproape imposibilă în cazul unui accident.
La bord scaunele pot fi aşezate în mai multe configuraţii, cei puţin pe prototipul prezentat acum. Şoferul e poziţionat pe centru în primul rând, urmat de două scaunele pe rândul doi şi o banchetă cu două locuri pe rândul 3. Ele pot fi rotite pentru ca oamenii de la bord să se poată vedea reciproc într-o atmosferă de lounge. E curios că acea banchetă e deplasată mult spre spate, în ceea ce dinafară pare a fi compartimentul de încărcare, astfel că rămâne mult mai puţin spaţiu pentru transportarea efectivă de bunuri.
Pick-up-ul are electromotoare răcite cu ulei, însă numărul şi puterea acestora nu e comunicată deocamdată. Chinezii spun, însă, că autonomia standard va fi de 800 km, iar cea asigurată de o baterie extinsă va fi de 1.000 km. Nu ştim cât vor cântări bateriile necesare unei asemenea autonomii, dar, judecând după greutatea întregii maşini şi a formei lipsite de aerodinamicitate, putem prezuma cifre de ordinul tonelor.
0
8,319
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!