Cetăţenii moldoveni cu reşedinţă în alte ţări nu vor mai beneficia de termen mai mare la introducerea temporară în Moldova a maşinilor înmatriculate în alte state

4 Ianuarie 2023, 08:55
Redacţia PiataAuto.md
De la 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare modificări la prevederile legale din Republica Moldova, privind introducerea temporară în ţară a automobilelor înmatriculate în alte state. Conform acestor modificări, cetăţenii cu reşedinţă în alte ţări, care deţin şi permis de conducere în acea ţară, nu vor mai beneficia de termenul mai mare, de 3 ani, de aflare a acestor automobile pe teritoriul ţării, lor aplicându-li-se termenul standard, de 180 zile.
Astfel, până în prezent un automobil ce intra temporar în Republica Moldova avea dreptul de a se afla pe teritoriul ţării o perioadă de până la 180 zile pe parcursul a 12 luni consecutive, însă exista şi o excepţie, pentru cei care aveau reşedinţă în alte state şi deţineau şi un permis de conducere în acel stat. Maşinile introduse de acei cetăţeni se puteau afla pe teritoriul Moldovei până la 3 ani. Acum această prevedere specială a fost anulată, astfel că, indiferent de reşedinţa celui care introduce maşina în Republica Moldova, termenul maxim de aflare a maşinii va fi de 180 zile.
Conform Serviciului Vamal, această prevedere specială a fost exclusă pentru a racorda cadrul legal al Republicii Moldova la cel comunitar şi a-l aduce în concordanţă cu Convenţia de la Istanbul încheiată în 1990, privind admiterea temporară a vehiculelor. La nivel practic, pentru cetăţenii moldoveni care deţin şi reşedinţă în alte ţări asta înseamnă că aceştia vor putea folosi maşina lor maxim 180 zile pe an în Moldova, după care vor trebui să o scoată din ţară sau vor trebui să o importe cu toate procedurile şi accizele aferente de import achitate. De asemenea, va fi mai dificilă sau chiar iraţională mascarea statutului de proprietar al unei maşini prin înmatricularea ei în altă ţară şi folosirea ei în Moldova prin introducere temporară de până la 3 ani.
0
3,093
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!