Datorită maşinilor electrice, impunerea limitelor de viteză pe autostrăzile din Germania nu mai este necesară, spune ministrul transporturilor

24 Ianuarie 2023, 10:28
Redacţia PiataAuto.md
De câţiva ani în Germania se tot discută dacă n-ar fi cazul să se renunţe la renumita lipsă a limitelor de viteză pe autostrăzile ţării, argumentele invocate fiind atât de natură ecologică, pentru a limita emisiile CO2, cât de siguranţă. Acum ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a declarat pentru publicaţia germană Automobilwoche că instituirea unei limite de viteze nu mai e necesară, în contextul creşterii numărului de maşini electrice, dar şi a preţurilor mai mari la carburanţii fosili, care-i fac pe şoferi să conducă mai moderat pentru a economisi în consum.
Maşinile electrice impun, practic, şoferii să conducă cu o viteză mai moderată, pentru că altfel îşi epuizează bateriile prea repede şi-şi reduc autonomia sub o limită acceptabilă pentru şoferi, iar asta îi face pe aceştia să menţină un ritm mai moderat de condus, declară ministrul. Ministrul mai spune că şoferii de maşini electrice îşi planifică de obicei în avans unde vor opri pentru încărcare, iar dacă ar conduce cu viteză prea mare, nu ar mai ajunge în locul scontat, şi astfel pierd mai mult timp pentru încărcare, prin urmare, în mod paradoxal, vor ajunge mai repede la destinaţie dacă vor conduce într-un ritm mai moderat.
Ministrul a mai spus că, dacă se doreşte un condus mai sigur şi mai eficient pe autostrăzile din Germania, cea mai eficientă soluţie ar fi decongestionarea lor de camioanele mari, care sunt în număr prea mare, în direcţia căilor ferate. El a adus şi cifre în discuţie, arătând că în 2022 pe autostrăzile germane s-au transportat 3,7 miliarde de tone de mărfuri cu camioane, ceea ce e de 10 ori mai mult decât pe căi ferate. Respectiv, ministrul Wissing spune că ar trebui să se lucreze mai intens pentru a transfera o parte cât mai mare din aceste sarcini de transport pe cale ferată, care e mai ecologică şi mai eficientă în consum, iar asta ar determina şi autostrăzi mai libere, unde s-ar putea circula cu viteză constantă şi sigură.
Prin urmare, ministrul german spune că deocamdată discuţia de a impune vreo limită de viteză pe autostrăzile germane e lipsită de relevanţă, iar cu creşterea numărului de maşini electrice, argumente pentru a impune asemenea limitări rămân tot mai puţine.
0
1,264
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!