Descoperirea uimitoare a unei Dacia 500 Lăstun într-un muzeu auto din SUA are o poveste de colecţie

14 Ianuarie 2023, 19:54
Ilie Toma
Probabil cel mai neaşteptat loc unde ai putea descoperi o Dacia 500 Lăstun e un muzeu auto din SUA, care are o colecţie fabuloasă de maşini, unde se găsesc modele rare, care şi-au obţinut statut de legendă, dar şi din cele foarte curioase prin ingineria lor. Ei bine, Lane Motor Museum din SUA adăposteşte o asemenea Dacia 500 Lăstun, singura importată vreodată în SUA, iar graţie celor de la Wheels for Reels am aflat o parte din istoria acestei maşini, ba chiar am reuşit şi să discutăm direct cu românul care a deţinut şi restaurat acest Lăstun în România, Cristian Lungan.
În primul rând trebuie să spunem că maşina din muzeu e într-o stare excepţional de bine restaurată, după cum ne-a relatat românul Eduard Palaghiţă de la Wheels for Reels, care a şi văzut-o pe viu. Acesta spune că s-a văzut cu cei de la muzeu anterior, la un eveniment, şi se prezentase ca un pasionat din România, care trăieşte de mult timp în SUA, şi care a importat cândva prima Dacie în SUA, apoi un Aro şi încă o Dacie, până a ajuns azi să aibă o companie specializată în importul de maşini de colecţie din Europa de Est în SUA. Cei de la muzeu i-au spus entuziasmaţi că au şi ei o Dacie în colecţie. Eduard a rămas surprins, dar primul gând a fost că or fi greşit americanii, că poate au vreun Renault 12 pe care-l confundă cu Dacia. Însă, în scurt timp, cei de la muzeu l-au chemat să-i arate Dacia pe viu. Eduard a rămas surprins să descopere o Dacia 500 Lăstun într-o stare superbă!
Şi această Dacia e de mai puţin de un an în SUA, fiind cumpărată de la un german, după cum i-au spus cei de la Lane Motor Museum. Istoria e prea curioasă ca să ne oprim aici şi ne intrigă să aflăm mai departe elementele lipsă din acest puzzle, nu-i aşa? Cum se face că maşina are numere de Argeş pe ea încă, în timp ce e expusă la un muzeu din SUA? E limpede că tot din România trebuie să pornească istoria acestei maşini. Şi, datorită lui Eduard, l-am găsit pe proprietarul de cândva, din România, al acestui Lăstun, care ne-a spus-o. Îi spune Cristian Lungan şi e din Piteşti.
Era anul 1999, când se născuse băiatul lui Cristian şi apăruse nevoia de o maşină. Cristian îşi dorea un Beetle, pe care spera să-l găsească ieftin, însă nu găsea unul pe potrivă. Avea doar 40 de lei în buzunar la acea vreme, bani la valoarea de atunci. Într-un moment de frământări, a trecut un Lăstun prin faţa lui. L-a urmat şi a negociat pe loc cu proprietarul. În anul 1999 aceste Lăstunuri erau atât de puţin preţuite, iar maşina era într-o stare atât de proastă, încât s-au tocmit la exact 40 de lei. Da, exact atât a costat în 1999 Lăstunul fabricat în 1989. O maşină de doar 10 ani pe atunci.
Cristian a început să mai lucreze la maşină pentru a o aduce într-o stare mai bună şi între timp mai cumpărase 4 exemplare Lăstun, cu gândul să adune componente pentru a-şi readuce maşina la o stare de aproape nou. Îi plăcea agilitatea maşinii şi-n ciuda tuturor criticilor aduse acestui model, îi plăcuse să-l conducă şi să-l deţină.
A găsit şi o caroserie de Lăstun aruncată într-un râu, inundată practic. A recuperat-o şi a constatat uimit că starea acelei caroserii era mai bună decât toate celelalte Lăstunuri pe care le agonisise. Atunci a decis să restaureze complet caroseria, cu toate straturile cuvenite de grund şi vopsea şi să o folosească drept bază pentru viitoarea sa maşină nouă. Toate componentele mecanice urmau să vină de pe prima maşină, cumpărată cu 40 de lei în 1999. Şi aşa a pornit restaurarea maşinii care a devenit această Dacia roşie din muzeul din SUA.
Totul s-a făcut cu multă muncă şi cu dorinţa de a păstra starea autentică şi originală a maşinii. Nicio piesă în plus, nicio modificare, Cristan îşi dorea o maşină nouă, ca de fabrică.
Prin 2008 maşina era deja gata, când Cristian a încercat să o pună la vânzare cu un preţ neobişnuit de mare pe atunci pentru alte Lăstunuri, dar departe de ce ar costa azi unul. Atunci i-a apărut în faţa casei germanul, Kay Andresen, cu un ditamai Ford F-150 cu remorcă. Venise după Lăstun. Cristian i l-a vândut, şi i-am mai dat şi piese de rezervă, ba chiar i-a propus şi să-l cazeze pe noapte. După aia cei doi au păstrat legătura şi deveniseră amici de la distanţă.
Surprinzător, dar germanul a ţinut Dacia 500 Lăstun în colecţia sa din 2008 până în 2022, având grijă cu starea maşinii şi ieşind cu ea la parade din când în când prin Germania.
Foto: Proprietarul german al Daciei 500 Lăstun, cu maşina sa în Germania

Maşina rămăsese înmatriculată pe numele lui Cristian, motiv din care avea şi plăcuţele de înmatriculare de Argeş pe ea. Apropo şi astăzi maşina nu e radiată din România, aşa se explică şi plăcuţele de Argeş prezente pe ea până acum. Iar în martie 2022, această Dacia 500 Lăstun a devenit protagonista unui articol uriaş în revista Oldtimer Markt din Germania.
Foto: Coperta revistei Oldtimer Markt din Germania, martie 2022, şi Dacia 500 Lăstun pe ea

Lăstunul a fost prezentat şi pe prima pagină a revistei, iar în interior acesta se întindea de la pagina 38 la pagina 47, deci 10 pagini complete cu istoria modelului şi a acestui exemplar, cu tot cu imagini cu Kay Andresen şi cu Cristian Lungan, la diferite etape din istoria maşinii.
Foto: Pagină din Oltimer Markt, pe imaginea din stânga jos e Cristian Lungan în momentul în care îşi vânduse Dacia sa, în România

Aşa că germanii pasionaţi de maşini clasice au putut să vadă în detaliu şi ingineria acestei maşini româneşti, dar şi starea acesteia din 2022.
Foto: Pagină de revistă, se poate vedea cum îşi îngrijea germanul Dacia sa

Iar după acel articol din Germania maşina a şi ajuns să fie descoperită, ţintită şi cumpărată de către cei de la muzeul din SUA. Fireşte, aceştia sunt abonaţi la marile reviste dedicate maşinilor clasice din toată lumea, or, aşa şi-au adunat o parte din colecţia de circa 550 de maşini pe care o are muzeul. Iar Dacia 500 Lăstun i-a intrigat. Şi acum a trecut oceanul şi e în Nashville, SUA.
Cristian spune că a observat că grila maşinii e ruptă şi şi-a amintit că are două grile de rezervă, aşa că a decis să le trimită în SUA. Spune că cei de la muzeu l-au contactat şi i-au cerut poze din etapa de restaurare a maşinii şi chiar l-au invitat în SUA să-şi vadă maşina la care a muncit în muzeu. Nu ştie dacă se va duce în SUA, însă e onorat să afle că istoria unei Dacia 500 Lăstun, pe care el a cumpărat-o cu 40 de lei şi a unei caroserii pe care a găsit-o într-un râu, s-a împletit într-un asemenea fel, încât a ajuns acum exponat într-unul din cele mai prestigioase muzee de maşini clasice din SUA!
2
20,234
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!