O echipă de ingineri din SUA va recicla turbinele eoliene, transformând elicele în fibre din compoziţia asfaltului şi betonului

13 Ianuarie 2023, 12:59
Redacţia PiataAuto.md
Turbinele eoliene, în special cele produse cu 15-25 de ani în urmă, aveau o problemă la capitolul reciclare, or, materialul din care acestea erau produse pe atunci, în special elicele, nu permitea dezintegrarea lor în materiale reciclabile. Iar acele turbine produse atunci, care ajung acum la finalul ciclului lor de viaţă, ajung adeseori să fie doar dezmembrate, iar palele elicelor sunt pur şi simplu îngropate în pământ, o soluţie care e adeseori criticată pe bună dreptate. Între timp, noile turbine, produse în zilele noastre, au compoziţii diferite, în care se ia din start în calcul reciclarea, aşa că peste 20-25 de ani problema ar trebui să nu mai fie la fel de apăsătoare. Însă, pentru turbinele mai vechi, care sunt greu de reciclat şi încă mai urmează a ieşi din uz, o echipă de ingineri din SUA a găsit şi patentat o soluţie.
Foto: Îngroparea turbinelor eoliene vechi, care nu pot fi reciclate

Soluţia lor a fost definitivată în 2021 şi testată până acum, iar ieri, echipa de ingineri, înglobată într-o companie nouă numită Regen Fiber, a emis şi comunicatul de trecere la activitate de serie şi construcţie a unei linii de procesare, dedicate soluţiei lor. Ideea lor presupune, efectiv, ciopâţirea elicelor care erau considerate nereciclabile până la nivelul unor mici fibre, iar aceste fibre vor fi amestecate în mixturile de beton şi asfalt.
Pentru că fibra din care au fost construite iniţial elicele are un grad mare de rezistenţă, în mixtura finală ea va avea rol de armare şi ranforsare adiţională, pe lângă sârmele metalice dintr-un beton armat, de exemplu. Practic, toţi au de câştigat, pentru că betonul sau asfaltul devine mai rezistent, iar omenirea scapă de aceste deşeuri, depozitându-le în materiale care se presupune că vor sta în formă rigidă zeci sau sute de ani înainte.
Foto: Aşa arată o versiune posibilă a fibrelor finale, rezultate din ciopârţirea elicelor vechi

Odată ce linia de procesare a companiei va fi operaţională, aceasta va putea procesa 30.000 de tone de material de elice eoliene anual. E curios că echipa de ingineri a fost angajată şi susţinută de acţionarul actual al companiei Regen Fiber, compania de transport Travero, care deţine camioane şi platforme mari, specializată în transportul turbinelor eoliene şi a componentelor pentru instalare, sau dezasamblare. Astfel, aceştia au tot văzut cu proprii ochi cât de absurde erau îngropările de elice vechi de până acum, aşa că au decis să caute şi să găsească ideea potrivită pentru a rezolva această problemă majoră. Acum tot compania lor de transport, care e contractată frecvent de operatorii de turbine eoliene, va putea prelua direct turbinele vechi la procesare şi reciclare, mai fiind şi plătită generos pentru aceste operaţiuni.
0
3,600
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!