Poliţia din Moldova a efectuat o urmărire ca la carte la Ialoveni, cu blocare de maşini şi imobilizare a fugarilor

22 Ianuarie 2023, 11:09
Redacţia PiataAuto.md
Poliţia din Moldova e adeseori criticată pentru metodele de pândă cu radarele sau pentru alte aspecte din munca sa, dar când se ajunge la situaţii cu adevărat grave în trafic, cu urmărire a unor fugari periculoşi, adeseori apar critici că poliţiştii moldoveni ar fi prea blânzi şi prea amabili cu cei care trebuie imobilizaţi cât mai repede şi trebuie opriţi neapărat. Ba chiar în ultimele luni am aflat cu toţii despre cazuri când poliţia nu reuşise să prindă fugarul deodată şi abia pe urmă îl identificaseră. Unele urmăriri sfârşesc relativ repede, când mai mult maşini ale poliţiei reuşesc să blocheze fugarul, apoi cel urmărit are deja un comportament calm şi cooperează. Alteori, însă, ca în situaţia de ieri noapte, fugarul pare să nu aibă nicio limită în comportamentul său faţă de poliţie. Şi anume aici apărea adeseori comentarii că poliţiştii din Moldova sunt prea lenţi în a acţiona în raport cu asemenea pericole evidente, iar dacă situaţia s-ar fi întâmplat în altă ţară, n-ar mai fi loc de alte discuţii lungi.
Ei bine, poliţia a raportat despre o urmărire mai intensă ca multe altele, pe care a desfăşurat-o ieri noapte, în jurul ore 02:00, pe traseul Ialoveni-Costeşti. Poliţiştii au observat un offroader Nissan, care circula pe traiectorii neregulate şi l-au somat pe şofer să oprească. Acesta a accelerat imediat după asta, încercând să fugă de poliţişti. Echipajul de poliţie a pornit urmărirea, însă a solicitat şi ajutorul poliţiştilor din Ialoveni pentru a-l putea prinde mai repede şi mai eficient. După minute de urmărire, maşinile poliţiştilor au blocat Nissan-ul fugarului, însă acesta a continuat să încerce să fugă din situaţia în care fusese înconjurat, şi a accidentat şi una din maşinile poliţiei.
Aici a fost momentul când poliţiştii au recurs la ceea ce puteau şi trebuiau să facă într-un asemenea caz. L-au somat cu arma din dotare, efectuând întâi 3 trageri în aer pentru preîntâmpinare. Apoi au recurs la trageri în cauciucurile maşinii. Iar în cele din urmă, un poliţist a decis să spargă geamul lateral al maşinii, care era aburit şi nu oferea vizibilitate, pentru a grăbi imobilizarea.
Nu ştim cine e acest poliţist, dar ştim că şi-a supus viaţa sa riscului, întrucât nu exista certitudinea ce poate fi după geam, dacă cineva din suspecţi ar fi fost înarmat. Noi zicem că acest tânăr poliţist ar merita cel puţin o menţiune din partea şefilor săi şi a publicului, dar şi toţi ceilalţi colegi ai săi care au participat la această operaţiune. A fost unul din puţinele momente clare, când poliţia din Moldova nu a stat neputincioasă în faţa unei situaţii cu adevărat grave şi a acţionat prompt, recurgând inclusiv la distrugerea proprietăţii celui vizat, care refuză să se conformeze. Şi chiar şi după acest moment, poliţiştii tot nu i-au tras cu forţa pe cei din maşină jos, ci le-au ordonat să iasă cu propriile forţe de acolo.
Poliţia a descoperit că în maşină se aflau un şofer de 33 de ani din Mileştii Mici şi 3 pasageri. Şoferul a fost testat cu etilotestul şi avea 1,59 mg/L în aerul expirat. În rezultat, şoferul a fost reţinut pentru 72 de ore şi s-a ales cu două capete de acuzare din codul penal al Republicii Moldova — conducerea în stare de ebrietate avansată şi articolul 349, alineat 1, care stipulează ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane în funcţie publică şi/sau a bunurilor utilizate în serviciu. Dacă primul articol penal se pedepseşte cu muncă în folosul comunităţii, atunci cel de-al doilea poate aduce amendă de până la 67.500 lei, muncă în folosul comunităţii de 180 de ore sau chiar închisoare de până la 2 ani.
Video-ul urmăririi poate fi văzut pe pagina de Facebook a Poliţiei din Moldova.
0
2,176
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!