Poliţiştii din Moldova vor documenta accidentele rutiere digital, cu tabletele, timp de câteva minute

21 Ianuarie 2023, 10:04
Redacţia PiataAuto.md
La evenimentul de consultări publice de la sediul IGP, care a avut loc ieri şi unde a fost invitată şi redacţia noastră, secretarul general al MAI, Serghei Diaconu, precum şi şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuţanu au anunţat schimbări majore în modul în care vor fi documentate accidentele rutiere de către poliţiştii din Moldova, odată cu implementarea sistemului E-Dosar Contravenţional.
Astfel, odată cu implementarea acestui sistem, poliţiştii vor veni la locul accidentelor cu o tabletă, şi vor face câteva poze cu senzori de telemetrie, astfel încât aplicaţia poliţiştilor va identifica autoturismele şi obiectele implicate în accident, poziţia lor pe carosabil şi distanţele de frânare. Aplicaţia va genera imagini cu date telemetrice şi de localizare, care va permite crearea rapidă a schemei accidentului rutier, în formă electronică, pentru care, în prezent, poliţiştii folosesc rulete manuale, cu care măsoară distanţele pe carosabil, şi desenează scheme cu pixul pe hârtie.
Noul sistem de documentare e aşteptat să fie implementat pe parcursul acestui an şi va fi deosebit de util în rapiditatea cu care poliţiştii vor putea documenta accidentele şi elibera drumul, pentru reluarea în condiţii normale ale traficului. În prezent, doar măsurările şi desenarea schemei unui accident pot dura 30-40 minute, timp în care traficul e periclitat, oprit temporar pentru fiecare măsurare, şi apar alte situaţi de risc în ocolirea zonei accidentului. Odată cu sistemul de documentare digitală, tot procesul de constituie a schemei va dura circa 5 minute în accidentele în care nu există victime sau răniţi care au nevoie de ajutor medical, schema fiind generată automatizat, pe loc, iar şoferii implicaţi o vor semna direct, pe tabletă.
0
1,820
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!