Scania S770 nu mai e cel mai puternic camion din lume, fiind detronat de noul camion chinezesc Shacman X6000, de 800 CP

9 Ianuarie 2023, 09:49
Redacţia PiataAuto.md
Titlul de cel mai puternic camion din lume a fost deţinut din 2020 încoace de modelul Scania S770, dotat cu un motor diesel V8 de 770 CP şi 3.700 Nm, puterea fiind scoasă dintr-o cilindree de 16,7 litri. Înainte de asta, din 2011 până în 2020, acest titlu îi aparţinuse camionului Volvo FH16 750, cu un motor de 750 CP. Ei bine, acum un producător din China a detronat Scania, lansând camionul Shacman X6000 800, cu un motor V8 de 800 CP! Mai mult ca atât, istoria acestui producător aminteşte izbitor de mult de cea a Roman Braşov.
Şi asta pentru că producătorul chinezesc a fost fondat în 1968 cu ideea de a produce iniţial camioane prin licenţă MAN, iar denumirea a fost formată după aceeaşi formulă ca şi ROMAN, Shacman venind de la regiunea Shaanxi, C de la China, iar MAN de la marca germană. Încă din primul an de activitate fabrica chineză a produs asemenea camioane MAN cu licenţă, apoi şi autobuze bazate pe ele, şi mai produce şi azi modele în parteneriat cu MAN, dar a dezvoltat totodată o linie de vehicule preponderent militare, pentru care folosea anumite componente cruciale de la Magna Styer, dar totalizarea ingineriei era proprie, cam în stilul DAC-urilor româneşti de la început. Şi, o ultimă similaritate — fabrica din China are cam 23.000 de angajaţi, cam cât avea şi Roman în perioada sa de vârf. Doar că randamentul chinezilor e mai mare, aceştia producând peste 150.000 camioane anual. Şi în prezent, pe lângă o parte din modele produse în parteneriat cu MAN, fabrica are deja şi mult mai multe modele de concepţie proprie, aşa cum e şi noul camion cel mai puternic din lume, despre care vorbim azi.
Foto: Un camion chinezesc Shacman, produs în parteneriat cu MAN, de la începutul anilor 2000

Noul camion chinezesc e un cap tractor în formulă 6x4, cu două axe motrice spate şi are o cabină prevăzută pentru drum lung. De fapt, modelul X6000 are ceva timp de când a fost lansat pe piaţă cu motoare mai uzuale, dar acum versiunea 800 a acestuia e cea care aduce mai noutate, cu motorul V8 de 800 CP şi 3.750 Nm. Astfel, noul motor are aceeaşi arhitectură ca şi motorul de Scania, dar îl întrece cu 30 CP şi cu 50 Nm şi-şi adjudecă astfel titlul de cel mai puternic motor de serie pentru un camion.
Chinezii spun că motorul e unul cu inginerie proprie, având 16,6 litri cilindree şi făcând parte din seria WP17 a companiei Weichai, parte din acelaşi grup industrial cu fabrica de camioane Shacman. Practic, fabrica de producţie a motoarelor e învecinată cu cea a producţiei de camioane şi fac parte din acelaşi grup industrial.
Interiorul camionul vine cu elemente cât se poate de moderne, inclusiv două display-uri mari, care iau locul cadranelor analogice.
Pe noul Shacman X6000 800 camionul va fi cuplat la o cutie de viteze automată, cu 16 rapoarte. Cutia de viteze, apropo, a produsă tot de fabrica vecină Weichai, din acelaşi grup. Deci, deşi au început ca un producător de camioane cu licenţă MAN, azi chinezii de la fabrica Shacman au lansat cel mai puternic camion cap tractor din lume, cu motor cu inginerie proprie, cutie de viteze proprie şi punţii proprii, toate produse în aceeaşi zonă industrială.
0
13,037
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!