Serviciul Vamal şi ASD anunţă care maşini cu numere străine mai pot rămâne până la 3 ani în Moldova şi care nu mai sunt exceptate de la vinietă

26 Ianuarie 2023, 08:49
Redacţia PiataAuto.md
La începutul anului 2023, în Republica Moldova a intrat în vigoare o modificare legislativă ce vizează automobilele înmatriculate în alte state, care se află pe teritoriul Moldovei. Astfel, înainte de modificare, termenul maxim standard de aflare era de 180 zile anual cu achitarea vinietei, iar cetăţenii moldoveni care făceau dovada că au reşedinţa în statul unde e înmatriculat automobilul şi un permis de conducere eliberat în acelaşi stat, puteau introduce temporar o maşină pe o durată maximă de 3 ani, tot cu achitarea vinietei. Odată cu aprobarea modificărilor, în ambele cazuri termenul a devenit cel standard, de 180 zile, excepţia cu 3 ani nemaifiind valabilă. Totuşi, ieri Serviciul Vamal şi Administraţia de Stat a Drumurilor au publicat mai multe informaţii despre unele cazuri specifice ce vizează aceste automobile şi obligativitatea achitării vinietei.
Astfel, maşinile care au fost introduse în ţară până la 01 ianuarie 2023 în baza regulii de 3 ani (de cetăţeni cu reşedinţă şi permis de conducere în alt stat), dar au fost scoase din ţară până la 1 ianuarie 2023, termenul maxim permis de intrare temporară în ţară va fi de 180 zile de la data primei intrări, conform noii modificări. Deci ele nu mai pot pretinde la aplicarea termenului de 3 ani, chiar dacă prima lor intrare a avut loc înainte de votarea legii.
Însă, dacă un automobil a fost introdus până la 1 ianuarie 2023 în baza regulii de 3 ani şi se află în continuare în Moldova, atunci termenul de admitere în vigoare rămâne cel de 3 ani, calculându-se în baza legii vechi, întrucât intrarea în ţară a avut loc în perioada când acea lege era activă. Cu alte cuvinte, acea maşină poate rămâne în ţară timp de 3 ani de la ultima intrare, însă imediat ce va ieşi, la revenire fie îi va fi interzis accesul în ţară, fie proprietarul va trebui să achite importul ei şi să şi-o înmatriculeze în Republica Moldova.
De asemenea ASD a mai venit cu precizări despre vinieta pe care maşinile înmatriculate în alte state trebuie să o achite pentru perioada aflării în Moldova. În 2022, la 27 februarie, odată cu începutul războiului din Ucraina, a fost aprobată o excepţie de la plata vinietei pentru maşinile înmatriculate în Ucraina sau care intraseră de acolo sau tranzitaseră această ţară. ASD anunţă că la 10 ianuarie 2023 această excepţie a expirat, iar astfel şi maşinile din Ucraina nu mai sunt exceptate şi trebuie să achite aceeaşi vinietă, de 4 euro pentru 7 zile, 8 euro pentru 15 zile, 16 euro pentru 30 zile, 45 euro pentru 90 zile sau 85 euro pentru 180 zile, în cazul autoturismelor.
ASD mai anunţă şi cât a încasat statul în anul 2022 din vinietele plătite pentru maşinile care au intrat în Republica Moldova, inclusiv cele pe perioade foarte scurte. Suma totală pentru anul 2022 e de 119.115.448 lei, deci peste 119 milioane lei. Numărul total de viniete procurate a fost de 621.929. ASD menţionează că aceşti bani sunt o sursă importantă de completare a bugetului pentru întreţinerea drumurilor locale şi naţionale.
0
6,015
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!