Şoferii din Moldova ar putea fi lipsiţi de permise de conducere dacă nu cedează trecerea pietonilor repetat, conform unei noi iniţiative a guvernului

11 Ianuarie 2023, 18:27
Redacţia PiataAuto.md
Valul mare de accidente din Republica Moldova, cu implicarea pietonilor din ultima perioadă a stârnit azi discuţii în şedinţa guvernului. Iar primele soluţii găsite au fost propunerea de a pedepsi şoferii mai dur dacă nu cedează trecerea pietonilor în mod repetat şi campanii de informare. Despre siguranţa infrastructurii şi pericolele implantate la proiectarea trecerilor de pietoni, aşa cum menţionam în articolul nostru de azi dimineaţă, la guvern s-a discutat doar scurt, la reamintirea celor din MAI.
În ianuarie 2022 au fost înregistrate 10 accidente pe trecerile de pietoni şi niciun accident, iar în acest an avem deja 15 accidente şi 2 decese. Reprezentanţii MAI spun că soluţia se conţine într-un proiect de lege elaborat şi trimis în parlament încă în 2022, care a trecut deja de prima lectură, unde e prevăzută că şoferii care nu cedează trecerea de pietoni vor primi prima dată amendă, iar a doua oară vor rămâne fără permis pe o anumită perioadă de timp. Cei de la MAI spun că s-au inspirat din România, ba chiar au adoptat o variantă mai blândă. În acelaşi proiect se include şi retragerea permisului de conducere la depăşirea vitezei cu peste 70 km/h.
Totuşi, reprezentantul Diaconu de la MAI a atras atenţia Prim Ministrei Natalia Gavriliţa că pe unele sectoare de drum nu se poate rezolva problema doar cu amenzi şi cu prezenţa poliţiei, fiind nevoie de intervenţie în infrastructură. Poliţia a propus azi treceri denivelate pentru bulevardul Dacia, de exemplu, pentru a încetini traficul înainte de zebre. De asemenea, reprezentantul MAI a mai menţionat şi alte probleme de vizibilitate şi probleme de infrastructură. Totuşi, la nivel de acte oficiale deocamdată vorbim doar de pedepsirea mai dură a şoferilor, care va intra în vigoare după votarea în lectura a 2-a în parlament şi publicarea în Momitorul Oficial.
0
1,045
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!