Statul american Wyoming vrea să interzică maşinile electrice începând cu 2035, luând o direcţie exact inversă faţă de tendinţele din lumea auto

19 Ianuarie 2023, 14:20
Redacţia PiataAuto.md
Câţiva legislatori din statul american Wyoming au introdus la 13 ianuarie 2023 un proiect de lege prin care vor să instituie interzicerea maşinilor electrice noi în statul lor începând cu anul 2035, luând o tendinţă exact inversă faţă de tendinţa actuală din lumea auto, de a interzice motoarele cu ardere internă din 2030-2035. Propunerea legislativă e susţinută de senatorul Jim Anderson şi un grup de legislatori republicani, dar pare mai degrabă un manifest, decât o iniţiativă care are şanse să se transforme în lege, întrucât interzicerea propusă are caracter de recomandare, dacă va intra în vigoare, nu de interdicţie în vânzări sau circulaţie, pentru că aceste interdicţii s-ar opune legilor federale din SUA. Mai mult ca atât, propunerea mai prevede şi trimiterea unor note informative către state precum California, care a adoptat deja termene de interzicere a motoarelor cu ardere internă. Cum se explică această veste din Wyoming, atunci?
Ei bine Wyoming e un stat rarefiat în populaţie, cu distanţe mari şi pustii, cu climă rece şi cu circa 25% din PIB-ul său venind din extracţia de petrol. Astfel, legislatorii din Wyoming spun că interzicerea maşinilor cu ardere internă în favoarea celor electrice le va ruina economia statului lor, iar celelalte state nu atrag atenţia la specificul din Wyoming. Pe lângă asta, aceştia mai oferă şi pretextul că distanţele atât de mari din Wyoming, între localităţi, fac maşinile electrice „impracticabile” şi tocmai de asta statul ar vrea să le recomande cetăţenilor săi şi vizitatorilor să renunţe la maşini electrice, dându-le şi un termen, până în 2035.
Pe cât de absurdă pare o asemenea propunere de lege care nici nu va însemna o interdicţie până la urm, chiar dacă va ajunge să fie votată, pe atât a reuşit să atragă atenţia publicului şi a unor politicieni care susţin tranziţia spre maşini electrice.
Cel mai puternic contraargument a venit de la cei care le-au amintit celor din Wyoming că statul lor e lider şi la capitolul de energie eoliană în SUA, fiind printre primele care au îmbrăţişat turbinele eoliene, datorită reliefului şi vânturilor mari, favorabile. Şi în prezent mai multe parcuri eoliene majore sunt în proces de construcţie în acest stat, prin urmare, pierderea din extracţia de petrol ar putea fi recuperată prin producţia de electricitate eoliană pentru toată America de Nord, iar Wyoming tot ar rămâne un stat care produce energie pentru mobilitate, doar că o altă formă de energie. Iar la nivel de distanţe, deja există maşini electrice cu cifre de autonomie atât de mari, încât problema devine una mult mai minoră.
0
5,962
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!