CITIRE ŞTIRE:
(VIDEO) Am parcurs 200.000 km cu Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 şi analizăm starea motorului diesel şi a maşinii
19 Ianuarie 2023 - 18:48
Redacţia PiataAuto.md
Ieri Skoda Karoq, pe care o deţinem, a atins 200.000 km parcurşi, toţi kilometrii fiind făcuţi în proprietatea noastră, maşina fiind cumpărată nouă în anul 2018. Fiind vorba de un motor diesel, exploatat în raport de 90-95% cu dieselul din Moldova, iar celelalte 5-10% în călătorii peste hotare, întrebările pe care le mai primim uneori sunt multe şi diverse. Scoate motorul diesel eşapament negru la această cifră de parcurs? Ne-a dat vreo bătaie de cap filtrul DPF, mai există el în general sau l-am exclus? Consumă maşina ulei? Cu ce motorină alimentăm? Ce consum de motorină are ea acum şi dacă este el mai mare decât la început? Ei bine, azi vorbim despre starea acestei Skoda Karoq diesel la cei 200.000 km pe care i-a atins acum, şi vom răspunde şi la întrebările de mai sus, vorbind şi despre cutia DSG şi sistemul 4x4. Iar azi dimineaţă am filmat şi un scurt video cu pornirea la rece a motorului diesel.
Aşadar, care e starea actuală a motorului diesel? În ultimii ani, mai mulţi producători auto s-au îndepărtat de motorizările diesel, fie din cauza normelor mai stricte, fie din cauza migrării spre maşini electrice. Cumva, la maşinile noi, aflate în producţie, se vorbeşte mai rar despre diesel deja. Dar adevărul e că motorul ăsta, 2.0 TDI, de pe Skoda Karoq a funcţionat li funcţionează ireproşabil. Ca să fie şi mai clar: în cei 200.000 km niciodată nu s-a aprins nici măcar martorul Check Engine pe bord! Zero probleme pe motor, zero absolut, în 200.000 km!
Foto: Cifra jubiliară de 200.000 km, atinsă ieri pe odometrul lui Skoda Karoq 2.0 TDI
E adevărat, însă, că a trebuit schimbat volantul, pe la 140-150 mii km, iar uzarea mai rapidă a acestuia e un fapt specific motoarelor diesel cu cuplu mai mare, ni s-a spus. Între 150 mii şi 250 mii ar fi termenul de exploatare al volantului la aceste propulsoare. Şi despre necesitatea schimbării lui vei auzi atunci când porneşti motorul la rece, pe lângă sunetul normal persistând uşor un sunet auxiliar, care devine apoi un pic mai sonor. Chiar şi atunci când începe a se face auzit, el dispare odată cu încălzirea motorului, şi ai suficient timp încât să te pregăteşti pentru schimbarea lui preventivă. Piesa e una foarte scumpă, pe la 19-22 mii lei cu tot cu manoperă, adică în jur de 1.000 euro şi un pic. Însă în cazul nostru, doar pentru că deservim maşina în continuare la service-uri oficiale Skoda, uzina (nu dealer-ul, ci uzina) a decis să ne compenseze aproape integral preţul piesei, ca un program de bunăvoinţă. Aşa că am plătit doar vreo 6.500 lei în loc de 20. Şi e o opţiune de care poate beneficia orice proprietar şi în afara garanţiei, cu condiţia că mai continuă să deservească maşina doar la service-uri oficiale. Şi dealer-ul e cel care dă în acest caz solicitarea la uzină, şi poate primi o confirmare din partea uzinei dacă şi ce cotă din piesă a compensată, manopera rămânând a fi achitată oricum service-ului. A fost, deci, momentul în care ne-am rambursat cumva cheltuielile mai mari pe service-ul oficial la schimb de ulei şi filtre.
Consumă maşina ulei? Nu. Schimbăm uleiul la fiecare 15.000 km, după recomandarea producătorului, ceea ce în cazul acestei maşini e cam odată la 3-4 luni. ŞI între schimburi de ulei nu adăugăm alt ulei.
Cu ce motorină alimentăm şi dacă a rămas consumul la fel ca la început? Aici e un aspect foarte interesant, care poate avea legătură cu lipsa consumului de ulei. Cititorii noştri fideli şi-ar putea aminti că, atunci când maşina a împlinit 100.000 km, am menţionat că am alimentat în cei 100 mii doar cu motorină Extra de la Petrom şi am făcut-o nu pentru că ne-ar fi dat cineva motorina gratis sau ne-ar fi plătit vreme de 100 mii km să alimentăm doar cu acel tip de motorină. A fost o alegere din proprie convingere atunci. Acum, la 200.000 km, lucrurile s-au schimbat, însă foarte puţin.
Skoda Karoq, azi dimineaţă la pompă
Am continuat să alimentăm cu motorină doar de la Petrom, însă, atunci când preţul la carburanţi a urcat până la cifre ireale, am încercat să alimentăm uneori şi cu motorină simplă. Din punct de vedere tehnic, puteam s-o facem întotdeauna, optarea pentru Extra era mai mult o preferinţă de-a noastră. Cele două tipuri de motorină sunt identice la bază, doar nivelul de aditivi diferă, în Extra fiind mai mulţi, pentru curăţare periodică a injectoarelor, în timp ce în cea standard e un nivel care ar trebui să le menţină oricum curate. Ceea ce am făcut noi în ultimul an a fost să alternăm uneori plinurile de la Standard la Extra. Explicaţia era simplă — motorina Extra nu era reglementată de limitele ANRE, iar uneori ajungea să coste cu 2-3 lei per litru mai mult.
Foto: Azi dimineaţă, 19 ianuarie, am alimentat la pompă cu Motorină Standard, iar preţul era de 24,13 lei/litru
Iar acum iarna, continuăm să alimentăm cu ambele tipuri de motorină menţionate mai sus, alternându-le. Acum şi la Petrom şi la toate celelalte staţii dieselul e unul de iarnă, în cazul Petrom motorina garantând că porneşte până la -38 grade Celsius. La cât de blândă e iarna asta, n-am apucat să o testez la asemenea temperaturi, dar la -12, minim cât am avut, a pornit la fel ca la 0.
Şi acum, la 200.000 km parcurşi, se poate spune că avem involuntar un experiment interesant, în care un motor nou TDI a fost exploatat în raport de 90-95% cu motorina din Moldova, de la Petrom. Din nou, a fost doar alegerea noastră, fără să ne plătească cineva pentru asta. Ne-am plătit toată motorina consumată şi am fi putut alege orice altă motorină. Iar acum motorul e în stare impecabilă. Consumă la fel ca şi atunci când era nou — între 7,0 şi 8,5 litri la sută atunci când mergi pe distanţe urbane mai scurte sau când îl forţezi mai intens. La traseu, dacă mergi într-o manieră mai domoală, fără mari sforţări poţi scoate între 4,9 litri/100 km şi 5,6 litri/100 km. Dacă mergi rapid şi intens, la traseu maşina va consuma între 5,6 şi 6,5 litri/100 km. Şi vorbim de un SUV cu tracţiune 4x4!
Foto: O cifră reprezentativă a consumului mediu obişnuit
Iar aici ajungem şi la conexiunea cu lipsa consumului de ulei. Dacă citim atent panourile de la staţiile peco, unde e descris carburantul diesel, motorina de la Petrom foloseşte un aditiv care menţionează o tehnologie numită ACTIVEFLOW. Sună ca un nume frumos, însă dacă mai cercetăm un pic ce e, de fapt, aflăm că rolul lui e să creeze un stat protector pe suprafeţe metalice, atât în injecţie, cât şi în cilindru. Deci, practic, pe lângă combustia care se întâmplă în cilindru, acest aditiv din motorină îndeplineşte o parte din funcţia uleiului de motor şi ajută la formarea peretelui protector în interiorul cilindrului încă de la prima mişcare a cilindrului la rece, la prima combustie. Iar asta păstrează segmenţii pistoanelor, ferindu-i de uzură, păstrează pereţii interiori ai cilindrului şi, astfel se amână sau chiar se anulează consumul de ulei, iar motorul rămâne întotdeauna curat în interior.
Astfel, la 200.000 km parcurşi, sistemul de injecţie e lipsit de orice problemă, iar filtrul DPF şi tot sistemul de tratare cu AdBlue nu ne-a făcut niciodată vreo bătaie de cap. E drept că la filtru ajută mult regimul de exploatare al maşinii, cu navete de traseu de câteva zeci de kilometri în fiecare zi. Starea motorului şi a maşinii e verificată la fiecare vizită la service-ul Skoda şi, din fericire, întotdeauna până acum am auzit starea e perfectă, nu există nicio problemă, nu mai e nevoie nicio lucrare. Şi acelaşi lucru e valabil şi pentru cutia DSG, dar şi pentru sistemul 4x4. Atât la cutie, cât şi la sistemul 4x4, singurele lucrări au fost de schimb al uleiului în cutie şi, respectiv, în diferenţial. Şi apropo, până şi amortizoarele maşinii sunt cele originale, funcţionând ireproşabil 200.000 km. Pe suspensie s-au schimbat doar bucşe, faţă şi spate.
Iar o ultimă constate a stării motorului poate fi făcută după culoarea gazelor de eşapament. În mod ideal ele trebuie să fie incolore, mai ales la o maşină care are filtru DPF. Dar ştim cu toţii că la unele maşini, mai ales diesel şi mai ales când motorul e rece sau e forţat mai brusc, intervin momente când pe ţeavă iese fum negru. În cele mai multe cazuri, ca acel fum să iasă, trebuie să existe depuneri undeva, începând de la galeria de admisie până la filtrul DPF, iar când motorul funcţionează mai în forţă, presiunea mai mare împinge acele depuneri. Şi adeseori ele sunt şi mai vizibile dimineaţa, când motorul porneşte la rece.
Foto: Starea părţii interioare a ţevii de eşapament la 200.000 km
Ei bine, astăzi dimineaţă am filmat pornirea la rece a motorului diesel la cei 200.000 km parcurşi, filmând eşapamentul de la prima turaţie. Apoi am şi turat mai intens motorul, pentru a capta eventualul fum negru. Cum a arătat totul — vezi în video-ul de mai jos.
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):