Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aptera, automobilul electric cu panouri solare, care poate fi încărcat doar de 3 ori pe an, va fi cel mai aerodinamic din lume şi e aproape de producţia de serie

23 Ianuarie 2023 - 11:20
Ilie Toma
Compania americană Aptera a anunţat vineri, 20 ianuarie, că automobilul său electric, cu panouri solare, este definitivat pentru producţia de serie într-o primă versiune de lansare, iar odată cu asta a anunţat şi mai multe date tehnice ale acestei versiuni. Problema e că Aptera vorbeşte de atât de mult timp de acest automobil al său, încât el nu mai e o noutate absolută, în lume existând deja Lightyear 0, lansat în 2022, care e o maşină mult mai practică şi mai utilizabilă, care are de asemenea panouri solare şi funcţionează după un principiu similar, doar că a fost creată de nişte foşti studenţi ingineri entuziaşti, care participau cândva la concursuri de aerodinamică şi mobilitate electrică, şi apoi au muncit de zor, mişcându-se repede în transpunerea în realitate a conceptului lor.
Aptera, însă, e un soi de start-up bătrân, deja, existând din 2005 încoace. A existat întâi un prototip numit Aptera 2, care aşa şi nu a mai ajuns în producţia de serie. În 2021, scriam cu multe detalii inginereşti despre ceea ce atunci se anunţa ca modelul de serie Aptera EV, care urma să intre în producţie cât de curând. Se anunţau chiar vreo 4-5 versiuni de baterie şi greutate, ba chiar şi două tipuri de tracţiune — cu un motor sau cu două motoare şi integrală. Ba chiar se anunţau şi preţurile cu sugerarea unei rezervări anticipate. Dar producţia de serie nu s-a întâmplat prea repede, iar acum, în 2023, vorbim în esenţă de aceeaşi maşină despre care vorbeam şi în 2021, doar că din toate acele versiuni şi variaţii s-a decis lansarea uneia singure, sub pretextul unui Launch Edition, cum practică alţi producător la lansarea noilor modele.
Ca inginerie, însă, conceptul ei părea nou şi inedit pentru o maşină de serie în 2021, dar nu şi azi, în 2023, pentru că nu mai aduce nimic nou şi fascinant faţă de Lightyear 0. Ideea de bază e aceeaşi — vorbim de o maşină electrică, energia căreia a furnizată de un set optim de baterii, care poate fi încărcat atât de priză, cât şi cu ajutorul panourilor solare integrate în caroseria maşinii. Iar astfel, cei care circulă distanţe moderate, uzuale, pe parcursul zilei, vor trebuie să-şi încarce foarte rar maşina de la priză sau chiar deloc, pentru că energia va veni de la acele panouri solare.
Foto: Lightyear 0, automobil electric cu panouri solare, care e deja produs în serie

Una din puţinele caracteristici notabile este coeficientul aerodinamic record, pe care Aptera pretinde să-l aibă, de doar 0,13. Astfel, dacă ajunge cu acelaşi coeficient în producţie, atunci ea îl va devansa pe Lightyear 0, care are 0,175 şi e lider la acest capitol în prezent. Dar, în acelaşi timp, Aptera EV e un automobil cu 3 roţi, cu o formă mai bizară, în timp ce Lightyear 0 e un liftback cu 4 roţi.
Pentru Aptera Launch Edition nu a fost anunţată puterea exactă a sistemului de propulsie, însă se anunţă deja 3 electromotoare, integrate în roţi, şi astfel maşina va avea tracţiune integrală 3x3. E anunţată şi viteza maximă, la 162,5 km/h. De asemenea, cu pedala apăsată în podea maşina va atinge în circa 4 secunde prima sută, datorită greutăţii reduse.
Cei de la Aptera anunţă o autonomie de 400 mile, sau 644 km cu un plin al bateriei. În comunicatul lor oficial nu se anunţă mărimea exactă a bateriei, dar în actele pentru câteva patente, depuse de Aptera, e menţionată o baterie de 42 kWh, ceea ce ar însemna un consum de circa 6,5 kWh/100 km. Ar fi remarcabil dacă acesta ar fi consumul de viaţă reală şi judecând după tendinţa de a păstra maşina uşoară, aerodinamică şi cu anvelope mici şi doar 3 în loc de 4, teoretic ar fi şi posibil.
Partea curioasă e că, deşi în 2021 anunţat că maşina va putea fi încărcată şi la prize fast-charge, acum s-a renunţat la această funcţie şi Aptera poate fi încărcată doar la prize AC, cu maxim 6,6 kW putere. Asta înseamnă vreo 7 ore timp de încărcare. Partea bună e că într-o zi cu soare Aptera anunţă că-şi va încărca bateriile cu energie suficientă pentru a parcurge 64 km. Mai mult ca atât, într-o regiune cu soare mediu, cei de la Aptera au calculat că maşina poate asigura energie solară pentru a parcurge 17.702 km pe an, sau 11.000 mile. De aici şi concluzia că va trebui maxim de 3 ori pe an să conectezi maşina la priză, în rest ea încărcându-se cât stă parcată sau merge, de la soare. Şi asta datorită panourilor, care totalizează 700 W putere.
Avem, deci, o versiune de lansare, iar Aptera spune că a definitivat deja şi procesul de fabricare în parteneriat cu companii care ajută la instalarea liniilor de asamblare. Practic, Aptera are acum toate schiţele pe hârtie şi în format digital şi toate etapele procesului de producţie şi asamblare definitivate şi furnizorii identificaţi. A mai rămas de echipat şi fabrica sa din California cu toate utilajele şi de lansat producţia. Dar cei de la Aptera mai au nevoie de bani pentru asta, şi zic că, deşi îşi doresc să pornească fabricaţia maşinii lor la sfârşitul lui decembrie 2023, totul depinde de acumulările de noi fonduri de la investitori. Maşina a reuşit să adune 40.000 de pre-rezervări, iar ăsta ar fi un argument în faţa finanţatorilor. Aptera îşi propune să înceapă cu un volum de 10.000 maşini produse anual, apoi să crească la 20.000. Şi dacă mai luăm în calcul că maşina trebuie să mai treacă şi nişte etape de testare la siguranţă şi omologare, cel mai probabil ea nu va apărea pe străzi mai aproape de anul 2024.
Vezi mai jos şi un video cu mai multe caracteristici, publicat de cei de la Aptera.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter