(VIDEO) Coborârile cu răsturnări şi ploaia torenţială în deşert la Dakar au impus participanţii să se ajute reciproc

4 Ianuarie 2023, 12:53
Ilie Toma
Spiritul raliului de la Dakar e frumos prin autenticitatea sa şi prin imprevizibilul intemperiilor naturii, pe care poţi înfrunta în cale. Dar, pentru că totul se întâmplă în locuri atât de pustii, dacă nu te ajută nimeni poţi sta şi o întreagă zi în deşert până vin organizatorii să te ia. Aşa că uneori, de-a lungul istoriei Dakar, se întâmplă ca spiritul de ajutor reciproc între participanţi să devină mai puternic decât spiritul de competiţie între ei, şi aceştia aleg să se ajute, chiar şi în detrimentul propriului timp şi rezultat. Aşa s-a întâmplat şi ieri la Dakar, când ploaia torenţială a surprins deşertul şi pe toţi cei care galopau prin el.
Deşertul a devenit greu şi periculos, iar într-un punct al traseului se formase un şuvoi de apă, ce trebuia traversat. Prototipurile mai mici din clasa T3 au avut cea mai mare dificultate pe aici, iar echipajele 300 din Chile şi 302 din Spania, cu stomatologa şi totodată pilotul de curse Cristina Guttierez la volan, au ajuns să fie învăluite de apele puternice din acel vad format spontan. Bolizii nu se puteau elibera din mrejele acestui nisip înmuiat şi exista riscul real al luării lor de ape, cu răsturnare şi rănire. Iar situaţia se repeta cu noi şi noi bolizi, care ajungeau în aceeaşi situaţii. Din fericire, însă, câteva echipaje din clasa camioanelor au sărit în ajutorul celor care erau în dificultate pe aici şi le-au tractat.
Au sărit în ajutor până şi cei din echipajul 501, condus de cehul Martin Macek, cu un camion Iveco, considerat favorit în lupta pentru victorie. Acesta avusese o zi dificilă anterior şi în clasamentul general încă nu e decât pe locul 5, dar asta nu l-a împiedicat să oprească ieri şi să-i ajute pe alţi concurenţi, aflaţi în belea. Şi, ca o răsplată a sorţii, Martin Macek a ajuns din nou primul la final ieri în categoria camioanelor.
Foto: Camionul Iveco al lui Martin Macek

Pe lângă asta, a oprit în ajutor şi echipajul cu camion Tatra din echipa Tatra Buggyra ZM Racing, care luptă la fel de intens pentru un loc de frunte şi chiar pentru victorie în clasa camioanelor. La fel cum se întâmpla la finalul anilor 80, din nou camioanele Tatra au fost printre cele care i-au salvat pe alţi concurenţi la Dakar.
Doar că de această dată, cei de la bordul camionului au reuşit să ajungă pe locul 3 ieri la final, iar datorită rezultatelor consistente în toate zilele de până acum, echipajul 505 cu camionul Tatra este, în prezent, pe primul loc în clasamentul total la clasa camioanelor la Dakar 2023! Deci, e unul din acele momente simbolice, când Tatra e, în acest moment, cel mai performant camion de la Dakar!
Foto: Camionul Tatra cu numărul 505 de la Dakar 2023

Pe locul 2 în clasamentul pentru toate 3 zile, e camionul Praga V4S, condus de cehul Ales Loprais, deci, cehii domină până acum Dakarul 2023 la camioane! Apropo, şi camionul Praga i-a tractat pe câţiva dintre concurenţi, inclusiv bolidul din echipajul 302, cu Cristina Guttierez.
Aşa funcţionează lucrurile pe aici — un camion tractează 1-2 concurenţi şi pleacă mai departe, pentru a nu pierde prea mult timp, apoi următorul care ajunge în acel punct şi binevoieşte să o facă, tractează şi el. Şi dacă toţi ajută, toţi pierd un timp aproximativ egal. Iar uneori organizatorii decid să-i recompenseze pe cei care ajută cu timp, dacă alţii care nu ajută obţin avantaje nu tocmai oneste.
Ieri a fost o zi dificilă şi pentru Audi, în special echipajului lui Carlos Sainz. Acesta a ajuns într-o situaţie de deja-vu, cum se întâmplase anul trecut, şi a avut o problemă ala suspensia spate, cu o bucată de suspensie care s-a desprins. Maşina a trebuit reparată de piloţi în câmp, deci, ca să conduci la Dakar nu e suficient să ştii a ţine volanul bine în mână, ci şi să mai poţi mânui o cheie şi a învârti buloane.
Fiul lui Carlos Sainz din Audi, apropo, care e şi pilotul de Formula 1 Carlos Sainz Jr., a închiriat un elicopter în primele zile de la Dakar şi-l tot urmăreşte pe tatăl său în deşert, iar ieri, când s-a produs defecţiunea la maşină, a aterizat şi a urmărit şi el niţel procesul de reparaţie. Regulamentul Dakar interzice asistenţa profesionistă a mecanicilor pe parcursul segmentelor, însă, dacă există spectatori care pot ajuta, aceştia o pot face, la fel cum se întâmpla periodic şi pe vremea când Dakar avea loc în Africa. Aşa că ieri Carlos Sainz Jr a fost un soi de spectator. Iar reparaţia maşinii a fost destul de lungă, încă maşina să ajungă pe locul 44 la final. Prima maşină de ieri a fost un Prodrive, condus de Guerlain Chicherit, cu numărul 206, urmată de Toyota Hilux cu numărul 217.
Foto: Bolidul cu numărul 206, condus de Guerlain Chicherit

Maşinile au avut mari dificultăţi la coborârea unei pante periculoase, din peisaj n-au lipsit răsturnările, cu urmări grave asupra maşinilor şi abandonuri. Problema e că dificultatea pantei era greu de sesizat de sus, iar mulţi piloţi o vedeau în ultima clipă. Acolo exista opţiunea de a încerca să o eviţi cu greu şi să o ocoleşti, sau să cobori pe o cale periculoasă, neapărat accelerând, pentru că orice frânare ducea inevitabil la răsturnare. Dură decizie. E cel mai dur raliu al planetei, iar uneori condiţiile în care ajung piloţii sunt nedrepte şi pot sfârşi subit o participare.
Şi, în fine, ieri piloţii de raliu de la Dakar i-au oferit şi un onor renumitului pilot de raliu Ken Block, vestea despre decesul la fel de subit al căruia s-a aflat ieri dimineaţă. Vezi mai jos şi un rezumat video a zilei de ieri de la Dakar, ziua în care Dakar-ul a fost aşa cum era cândva, demult!
0
1,681
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!