(VIDEO) Cum înfruntă camioanele moderne gerurile de -64 grade Celsius din Yakutia din aceste zile

25 Ianuarie 2023, 16:27
Redacţia PiataAuto.md
Regiunea Yakutia din Siberia e cunoscută ca fiind cea mai rece de pe planetă, aici fiind de obicei atinse şi cele mai joase temperaturi medii, dar şi recorduri unitare de frig. Ei bine, dacă temperaturi de -40 de grade sunt o normalitate pentru această perioadă, atunci în aceste zile în Yakutia a fost mai frig ca de obicei, temperaturile ajungând la -64 grade Celsius. Un şofer de camion a filmat şi relatat experienţa sa şi a colegilor săi în asemenea condiţii.
La -64 grade aproape nimeni nu mai înaintează cu camionul, ci stă pe loc. Dacă vii dintr-o zonă mai caldă şi continui înaintarea, poţi merge cât ai toate sistemele calde, dar odată ce staţionezi, chiar şi cu motorul pornit, încep să apară problemele, iar o nouă demarare din loc trebuie făcută cu multă pregătire, întrucât totul îngheaţă, de la ambreiaj şi servodirecţie, la sistem de frânare.
Camioanele chinezeşti, spune şoferul, au primit indicaţie de la dispecerat să stea nemişcate până se încălzeşte, întrucât anvelopele chinezeşti au fost primele care au început a exploda din cauza gerului. La asemenea temperaturi, cauciucul îşi pierde elasticitatea, şi dacă unele anvelope mai bune devin dure, dar mai rezistă, atunci cele chinezeşti de pe acele camioane menţionate dau crăpături şi explodează.
Stând pe loc, camionul Scania al autorului filmării consumă circa 4,6 litri pe oră, doar pentru a menţine turaţiile şi căldura la interior. Asta înseamnă că 24 de ore de staţionare pe loc în asemenea geruri pot însemna şi un consum de 100 litri de motorină, din câte arată calculatorul de bord de pe Scania.
Multe camioane sunt înconjurate cu un soi de material impermeabil în partea inferioară, pentru ca gazele de eşapament să fie păstrate mai mult timp sub camion şi să păstreze punţile şi toate componentele mecanice mai calde.
Cauciucul şi plasticul — totul devine dur şi fragil la asemenea temperaturi, iar asta înseamnă că la o eventuală pornire, camionul trebuit încălzit cu grijă, prin mici mişcări înainte şi înapoi, prin apăsări lente de frână şi ambreiaj, prin rotiri de volan, ca toate sistemele hidraulice să înceapă a forţa treptat presiunea din ele. Iar ca motorul să funcţioneze, camioanele sunt alimentate cu motorină arctică, ce poate rămâne lichidă până la -51 grade, iar pentru a rezista la -64, se mai toarnă un aditiv direct în rezervor. Dar, cu dificultăţi şi staţionări impuse, camioane moderne precum Scania, DAF, MAN sau Mercedes par să reziste bine, totuşi, până şi unor asemenea geruri.
Vezi în video-ul de mai jos cum arată o parcare de camioane la -64 de grade în aceste zile în Yakutia. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
1
27,275
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!