(VIDEO) Cum sună şi cum merge Brutus, maşina cu motor BMW de 46,9 litri, care scotea 750 CP acum 100 ani

15 Ianuarie 2023, 18:55
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre, auzim despre maşini cu motoare de 1,0 litri sau mai mici, iar cele cu 1,6 litri sau 2,0 litri aproape că par o excepţie, nemaivorbind despre motoare mai mari, de la 3,0 litri în sus. Într-un asemenea context, motorul de 46,9 litri al acestei maşini pare un Gulliver în ţara piticilor. Şi e un motor BMW de acum 100 de ani, care mai şi scoate până la 750 CP!
Fanii BMW ar putea să-şi să spună că acum 100 de ani BMW nu producea încă maşini. Şi vor avea dreptate. Acest motor e de BMW, dar e un motor de avion, proiectat pentru câteva modele de avioane de luptă. După primul război mondial, Germania era restricţionată în construcţia de avioane, aşa că o mulţime de motoare deveniseră disponibile, spre deliciul pasionaţilor de maşini demenţiale. Aşa au apărut mai multe maşini de curse, experimentale, ce făceau uz de aceste motoare. Acestea apăreau în special pe circuitul de la Brooklands, forma căruia, cu viraje înclinate, permitea atingerea de viteze mari şi elimina nevoie de frâne puternice.
Doar că maşina asta, exact în forma pe care o vedem n-a fost creată atunci, ci în stilul celor de atunci. O echipă de la muzeul tehnic Sinsheim din Germania a găsit în Spania, pe un teren cu motoare vechi, acest motor de avion BMW, produs în 1925. L-au luat la muzeu şi s-au gândit să ar putea crea ceva frumos şi istoric din el, iar într-un final l-au schiţat şi conceput pe Brutus, maşina care să-l înglobeze şi care a fost proiectată în jurul motorului.
S-a luat un şasiu de American LaFrance din 1907, un model ce servea la început ca maşină de pompieri în SUA. Respectiv, era un şasiu suficient de puternic încât să reziste unui asemenea motor. Cutia de viteze cu 3 trepte şi punţile vin tot de la aceeaşi maşină, tracţiunea realizându-se pe spate, cu lanţ. Iar din 1998 până în 2006 cei de la muzeu au şi construit-o.
Rezultatul — e o adevărată bestie, în cel mai adevărat sens. Motorul e foarte bizar, având o cilindree diferită a cilindrilor de pe blocul drept şi a celor de pe blocul stâng. Cei din dreapta au 4,0 litri fiecare, iar cei din stânga — 3,82 litri. În total, cilindreea motorului V12 e de 46,92 litri.
Maşina scoate o putere maximă de 557 CP la 1.530 rpm în mod normal, dar pe o perioadă scurtă de până la un minut poate scoate 750-760 CP, la 1.700 rpm. Când merge în mod mai relaxat, maşina are vreo 700-800 rpm. Şi cu toată această putere, are doar frâne pe puntea spate, şi acelea foarte slabe. Nimeni nu s-a încumetat să o conducă peste 200 km/h, pentru că e prea înfiorătoare, cu acele roţi mici şi cu puterea uriaşă.
Cu un asemenea motor imens, e firesc să aflăm că maşina consumă mult. Foarte mult. Cei de la muzeu spun că, dacă se merge într-un ritm normal, consumul e de 100 litri/100 km. Fiind forţată în accelerări intense, însă, consumul urcă la câteva sute de litri la sută, astfel încât un singur sprint de vreo 2 kilometri, în care se accelerează cu forţă, poate consuma vreo 15-20 litri de benzină, doar pentru acea fâşie de 2 kilometri de drum. Deci, e clar, maşina înghite benzină în cantităţi industriale dacă e forţată un pic.
Apropo, maşina aparţine până în prezent muzeului şi cel puţin o dată pe an iese la lumina zilei, pentru a delecta publicul.
Vezi mai jos cum sună şi cum merge motorul acestui monstru.
0
22,295
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!