(VIDEO) Dakar 2023 a luat startul în deşertul Arabiei Saudite cu camioane, maşini moderne şi clasice, iar Audi şi-a reafirmat ţintirea victoriei din ziua zero

1 Ianuarie 2023, 12:10
Ilie Toma
Ieri, 31 decembrie, Dakar 2023 a pornit cu ziua zero, o zi a calificărilor, în care traseul e mult mai scurt, de doar 13 km, şi revine în acelaşi punct. Dar e totodată o zi în care concurenţii îşi pot vedea pentru prima dată bolizii în acţiune directă şi-i pot vedea pe concurenţi în aceeaşi acţiune, analizându-şi rezultatele comparativ şi văzând ce mai pot îmbunătăţi pe ultima sută de metri până la startul primului segment propriu-zis, care a început azi, 1 ianuarie 2023. Iar ziua zero a adus deja primele momente palpitante.
La clasa maşinilor, această zi de calificări a fost învinsă de unul din cei 3 bolizi Audi, producătorul german reafirmându-şi astfel intenţia cât se poate de serioasă de a lupta pentru marea victorie în acest an. Anul trecut, la prima participare Audi, bolizii mărcii au avut probleme tehice majore în prima jumătate de raliu, pe care le-au rezolvat în cea de-a doua parte. Şi după lecţiile învăţate atunci, era clar că în acest an Audi va veni mult mai pregătit. Iar ziua de ieri a demonstrat că învingătorii din anul precedent cu Toyota Hilux vor avea mari bătăi de cap în acest an în lupta pentru victorie.
O Toyota Hilux, apropo, s-a răsturnat ieri într-un din curbele pe nisip. Maşina a fost apoi pusă din nou pe picioare cu ajutorul celor din jur şi şi-a continuat drumul. Nu în zadar se zice că Toyotele Hilux sunt indestructibile.
Motocicletele au avut parte din acţiune intensă şi n-au lipsit accidentele, iar învingătorul segmentului de ieri a fost cu doar 1 secundă mai rapid decât următorul în top, prin urmare, lupta a fost foarte strânsă. Toby Price a ajuns primul, cu o motocicletă KTM.
La motociclete e prezent în acest an şi singurul român de la Dakar, Emanuel Gyenes, un veteran la Dakar deja, din echipa Autonet Motorcycle Team, care a ajuns pe locul 29 ieri. Dar, ca să înţelegem cât de strânsă a fost lupta, Emanuel a avut un timp de 08 minute 50 secunde, în timp ce Toby Price de pe locul 1 a avut 08 minute şi 22 secunde. Deci, doar 28 secunde diferenţă între cele 28 poziţii distanţă!
În segmentul T3, stomatologa Cristina Guttierez, tot ea şi pilot de curse la Dakar şi Extreme E, despre care scriam un articol acum câteva zile, a ajuns pe locul 1 şi se pare că rezultatele ei sunt simţitor mai bune, cu aspiraţii realiste la victorie în clasa sa.
La camioane, în absenţa celor de la Kamaz, lupta din acest an va fi intensă şi mai echilibrată între concurenţi. Cehii şi olandezii, împărţiţi în mai multe echipe, sunt dominanţi în această categorie, iar ziua zero a fost învinsă de Martin Macek, cu un camion Iveco.
Locurile 2 şi 3 au fost ocupate la camioane tot de camioane Iveco, cu două echipe din Olanda. Pe locul 4 s-a clasat un camion Tatra, al echipei Tatra Buggyra ZM Racing, din Cehia.
Acţiunea a fost superb de frumoasă şi în segmentul maşinilor şi camioanelor clasice de la Dakar. Printre participanţii clasice din acest se numără acelaşi camion legendar cu două cabine DAF, care participase şi anul trecut, dar şi un camion clasic Tatra şi un camion MAN.
În acest an şi-a făcut apariţia la clasice şi un VW Transporter T3 curios, pregătit de doi francezi, pasionaţi încă de mici de raliul Dakar. Unul din ei, Frederic Verdauger, spune că urmărea coloana de la Dakar de pe vremea când era un pici, aşa că acum îşi împlineşte un vis din copilărie.
În clasa Dakar Clasic au mai fost văzute un Citroen Visa, mai multe exemplare clasice Mitsubishi Pajero, un superb Citroen CX şi un la fel de superb Peugeot 504 Coupe V6, pus pe anvelope de offroad.
Vezi mai jos şi un video de sumar al acţiunii din ziua zero, publicat de organizatorii de la Dakar.
0
2,733
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!