(VIDEO) Doi polonezi vorbesc despre un Oltcit Club 11 RL clasic, pe care l-au vândut ulterior unui român şi l-au exportat

3 Ianuarie 2023, 21:49
Redacţia PiataAuto.md
Acum două luni, publicam un articol despre un superb Oltcit Club 11 RL din Polonia, care urma să fie exportat în SUA, unde va fi deţinut de un român. Ei bine, de curând cei care s-au ocupat de pregătirea acestei maşini pentru export în Polonia, cu perfecţionarea micilor defecte pe care le-a lăsat timpul asupra maşinii româneşti, au publicat un video în vorbesc despre Oltcit în general, dar şi despre acest exemplar de Club 11 RL, care a trecut prin mâinile lor.
Cei doi tineri polonezi nu ezită să anunţe publicul din start că displac toate modelele produse cândva în fostul bloc estic, acuzând calitatea de fabricare şi conceperea lor incompletă. Totuşi, periodic aceştia menţionează despre Oltcit că, în esenţă, a fost un model bun la bază, născut dintr-o idee admirabilă, dar execuţia acestei idei a fost una deplorabilă, după spusele lor. În esenţă, o ştim cu toţii că principala problemă a lui Oltcit a fost fabrica şi modul în care aceasta putuse să fabrice maşinile pe atunci.
Totuşi, polonezii mai abordează şi alte nuanţe istorice ale Oltcitului, aducând în discuţie şi unele mituri care mai circulau în folclor despre Oltcit. Aceştia ajung să se mire ce a fost în capul românului stabilit în SUA, care a decis să cumpere de la distanţă, din Polonia, un asemenea Oltcit şi să plătească transportul peste ocean al acestei maşini româneşti „de coşmar”, cum zic ei. Oare chiar nu există modele mai interesante, care să fie cumpărate? — se miră polonezii.
Ei bine, odată ce noi am publicat articolul iniţial acum două luni cu acelaşi Oltcit 11 RL, odată ce am vorbit atunci cu cei de la Wheels for Reels, care au găsit şi importat în SUA modelul românesc, ba chiar am vorbit şi cu proprietarul român din SUA al maşinii, ştim răspunsul la întrebarea retorică a polonezilor din video. E vorba de pasiune şi ataşament pentru ceva ce ţi-e familiar, pentru ceva, faţă de care ai amintiri frumoase, din copilăria ta. Pentru ca o maşină clasică să fie adorată de cineva, nu e musai să fie Ferrari F40, cu o inginerie desăvârşită. Poate fi la fel de bine şi un Oltcit stângaci, care se strica mai des, dar despre care-ţi aminteşti cum călătoreai pe bancheta din spate, cum priveai sub capotă alături de tatăl tău, cum îi vedeai pe ai tăi având grijă de ea, pentru că era singura maşină pe care şi-o puteau permite. Şi acum, la decenii distanţă, chiar dacă ştii că nu a fost nici pe departe cea mai bună maşină şi chiar dacă tu ajungi să-ţi poţi permite maşini mai noi şi mai performante, o cumperi cu sufletul, ca să o priveşti din când în când, ca să o conduci din când în când şi ca să-ţi mai aminteşti, poate, de unde ai pornit.
Din fericire, acest Oltcit a ajuns în mâinile potrivite acum, în SUA. Vezi mai jos video-ul polonezilor cu el.
0
13,699
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!