(VIDEO) Finlanda are un nou transportor blindat cu mortier teleghidat, Patria Nemo, care poate executa misiuni precise din mişcare

9 Ianuarie 2023, 18:26
Redacţia PiataAuto.md
Finlanda e una din ţările cu cele mai puternice forţe armate, raportate la numărul populaţiei sale, şi totodată deţine cel mai mare număr de buncăre subterane, prevăzute pentru asigurarea vieţii pe perioadă îndelungată pentru populaţia sa. Totul derivă dintr-o strategie de lungă durată, adoptată încă după invazia URSS în Finlanda din 1939-1940, iar de atunci şi până în prezent Finlanda nu şi-a redus niciodată bugetul de apărare, nici în cele mai paşnice vremuri. Iar această strategie a însemnat şi menţinerea unor fabrici proprii de camioane, care să poată produce nu doar camioane civile, ci şi militare, împreună cu vehicule militare derivate. Cele două entităţi ale Finlandei în acest sens sunt fabrica de camioane Sisu şi fabricile de vehicule militare şi armament din grupul Patria. Iar acum Finlanda are un nou transportor blindat cu mortier teleghidat, graţie celor de la Patria, transportor care poate executa misiuni de înaltă precizie inclusiv în timpul mişcării cu mare viteză.
Noului mortier îi spune Patria Nemo, iar numele nu este absolut nou, prima iteraţie a lui fiind lansată încă în 2006 şi fiind pusă în producţie în 2008. Mortierul, adică partea esenţială responsabilă de ţintire şi tragere, a fost conceput din start pentru a putea fi amplasat atât pe vehicule terestre, cât şi maritime, iar calităţile sale esenţiale erau greutatea foarte mică, ceea ce-i permitea o rapiditate enormă în ajustarea poziţiei. Această ajustare pentru ţintirea corectă e realizată complet electronic, cu stabilizările necesare, calibrul de tragere fiind de 120 metri.
Noua iteraţie a lui Patria Nemo, pentru vehicule terestre, vine cu capacităţi mult mai avansate. În primul rând, prima tragere poate fi realizată în doar 30 secunde, de la intenţie, iar turela cuprinde 360 grade împrejurul său, întregul sistem de mortier cântărind doar 1.900 kg, fapt care-i garantează o agilitate excepţională. În al doilea rând, acum aceste vehicule cu mortiere Patria Nemo pot funcţiona în tandem, două sau mai multe vehicule comunicând între ele digital, astfel încât să lovească aceeaşi ţintă împreună şi să nu-i lase inamicului şanse să reacţioneze.
În al treilea rând, cea mai importantă capacitate, de fapt, este că noul mortier poate trage cu aceeaşi precizie şi din mişcare, în timp ce rulează pe teren accidentat. Şi asta pentru că actuatoarele mortierului au devenit atât de rapide şi precise încât pot compensa rapid schimbarea poziţiei vehiculului, pentru a garanta poziţia corectă de tragere.
Pe lângă asta, acum dronele comandate din interiorul blindatelor sunt folosite pentru estimarea tabloului de luptă şi a efectului produs asupra inamicului.
Iar dacă vorbim de vehiculele propriu-zise pentru mortierele Patria Nemo, acestea pot fi fie în formulă 6x6, fie în formulă 8x8. Bineînţeles, noile transportoare cu mortiere Patria Nemo vor ajunge cât de curând în armata finlandeză, dar şi în cea a Lituaniei, cu care finlandezii au deja un acord încheiat. Vehiculul a fost testat împreună cu reprezentanţii armatei SUA, care i-au dat calificative de vârf şi au încurajat producţia lui, aşa că în viitor acesta ar putea ajunge şi în dotarea SUA. Finlanda are deja exportate transportatoare Patria Nemo în ipostaze anterioare către Suedia, Slovenia, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Dar cumpărătorul principal şi prioritar rămâne a fi arma finlandeză, din considerente de securitate de stat.
Vezi mai jos şi un video publicat de către cei de la Patria din Finlanda, cu etapele de testare şi demonstrare a transportoarelor blindate 6x6 şi 8x8 cu noile mortiere.
0
985
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!