Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Fiul născut în SUA al unui român emigrat a primit o Dacia 1300, pe care şi-a dorit-o cu toată ardoarea

28 Ianuarie 2023 - 20:18
Ilie Toma
De multe ori, suntem tentaţi să credem că maşinile de demult, precum o Dacia 1300, pot fi adorate cu multă pasiune doar de către cei care au trăit în perioadele când acestea erau în producţie, sau cel puţin au copilărit pe bancheta din spate a unei asemenea maşini, nostalgia fiind alimentată de amintiri frumoase de familie. Dar povestea asta e cu totul diferită şi atipică. Paul e fiul născut în SUA al unui român emigrat peste ocean cu mult timp în urmă. Tatăl, Cătălin Juncan, respectă aceste maşini româneşti, dar nu a avut niciodată vreo pasiune de colecţionar pentru ele. Şi totuşi, fiul său, deşi nu avusese vreo conexiune directă cu aceste modele clasice de Dacia, a devenit extraordinar de pasionat de ele şi tot ce înseamnă România, chiar dacă s-a născut în altă ţară. Iar acum tânărul Paul are un mare vis împlinit: tatăl său i-a importat o Dacia 1300 din România în SUA şi a pus-o în garaj pentru el!
Am discutat direct cu tatăl, Cătălin pentru a afla detaliile acestei istorii excepţionale. Paul e născut în SUA în ianuarie 2007, deci împlineşte 16 ani acum. E complet integrat în SUA, deci, şi până şi gândurile îi sunt preponderent în engleză. Cu toate astea, Paul a prins o dragoste aparte pentru România. A vizitat-o des cu familia sa în vacanţe, iar în ultimii ani a dezvoltat o pasiune de a colecţiona electronicele anilor 70 şi 80 şi tot ceea ce ţine de România acelei perioade. Şi-a făcut şi un canal de TikTok unde-şi împărtăşeşte noile obiecte din colecţia sa.
Foto: Drapelul României, în camera lui Paul

În noiembrie 2022, în Washington DC a avut loc parada modelelor Trabant. Paul are o afinitate şi pentru Trabant, iar Cătălin şi-a luat fiul şi au mers să vadă acele modele pe viu la Washington. Acolo s-au întâlnit cu un alt român, Eduard Palaghiţă, care a devenit cunoscut printre românii din SUA pentru că a fost primul care a importat o Dacia clasică şi un Aro peste ocean, pentru că le-a oferit studiourilor de filmare pentru ca acestea să apară în pelicule renumite şi pentru că acum a fondat şi Wheels for Reels, o companie specializată în importul maşinilor din Europa de Est, în special din România.
Foto: Paul la întâlnirea de Trabanturi

Paul îşi dorea cu ardoare o Dacia 1300, iar acum, la 16 ani, are şi un permis de conducere de începător şi poate conduce cu un părinte alături, regulă care e valabilă în Chicago, acolo unde stă familia. Prin urmare, visul lui Paul a evoluat acum de la o simplă pasiune pentru acest model de la dorinţa de a avea cu adevărat o asemenea Dacie în garajul său din Chicago.
Aici Cătălin a fost ajutat de Eduard, şi o Dacia 1300 roşie a fost găsită în Braşov. S-a căutat o maşină excelent păstrată, care să nu aibă nevoie de restaurări lungi şi care să poată fi condusă imediat, chiar dacă ar fi costat mai mult. Dacia găsită e anume aşa. Deşi e fabricată în 1979, e într-o condiţie impecabilă şi te poţi bizui pe ea să pornească oricând şi să te ducă oriunde.
Acum, în ianuarie, chiar în preajma zilei lui Paul, Dacia 1300 a ajuns în SUA, după ce a călătorit pe mare. A fost descărcată, s-au făcut actele de import, iar ulterior a fost şi transportată până în Chicago, fiind descărcată şi pusă în garaj.
Seara, când Paul era acasă şi a venit şi Cătălin, acesta a deschis uşa la garaj şi şi-a invitat fiul să iasă. Bucuria acestuia a însemnat un vulcan de emoţii. Paul a înconjurat-o de câteva ori, în exclamaţii de fericire, zicându-şi că visează cu ochi deschişi, că nu poate fi adevărat! E o fericire şi o reacţie care nu poate fi regizată şi care te lasă fascinat de câtă multă bucurie poate aduce o Dacia 1300 clasică unui tânăr dintr-o cu totul altă generaţie, care nici măcar nu a crescut în România, ci departe de ţară!
L-am întrebat pe Cătălin, tatăl, dacă Paul a reuşit şi să conducă Dacia. Ne-a confirmat că aşa a fost, imediat după exclamaţiile din video-ul de mai jos, a ieşit să dea o tură prin cartier. Mai mult ca atât, tânărul Paul spune că va avea grijă de ea ca de ochii din cap, ba chiar vrea să meargă cu Dacia sa la şcoală! E clar, deci, această Dacia 1300 a ajuns pe mâini bune! Sunt mâinile unui tânăr, dar e un tânăr care are un respect şi o pasiune imensă pentru ea!
Vezi mai jos reacţiile tânărului Paul la vedea Daciei 1300 în garajul său.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter