Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Încă un Audi a abandonat Dakar 2023, iar deşertul s-a transformat în mlaştină, aducând cea mai dificilă etapă de până acum

11 Ianuarie 2023 - 21:09
Redacţia PiataAuto.md
Aşa cum vă informam în relatarea precedentă a cronicilor de la Dakar 2023, ziua de luni a fost una de pauză la Dakar, în care toţi au staţionat, iar ieri, marţi, raliul a fost reluat pentru cea de-a doua jumătate, cu etapa a 9-a. Între timp, însă, în Arabia Saudită a plouat din nou, atât de mult încât deşertul s-a transformat pe alocuri în mlaştină şi a făcut ca această etapă să fie caracterizată aproape unanim drept cea mai dificilă în înaintare de până acum. Motocicletele galopau pe suprafaţa acoperită cu apă, făcând acrobaţii continue pentru a nu derapa. S-au împotmolit şi celelalte vehicule de la Dakar, ba chiar şi maşinile unor spectatori, care au rămas în terenurile înnămolite şi pe care bolizii de la Dakar au trebuit să le ocolească. Toate astea arată frumos în imagini, dar pentru concurenţi a fost o încercare infernală, care i-a scos din cursă pe prea mulţi ieri.
Un bolid Audi a fost printre cei ce au abandonat ieri. E vorba de bolidul condus de Carlos Sainz, care a sărit peste o dună şi s-a răsturnat la aterizare. Se vede pe partea din faţă a bolizilor Audi e mai grea şi maşina e trasă pe o traiectorie diferită la asemenea salturi, maşina rotindu-se prea repede cu faţa spre pământ din această cauză. Acest Dakar a demonstrat deja de câteva ori asta.
Accidentul a fost unul dur, iar Carlos Sainz avea dureri de piept. Un elicopter medical a venit să-l preia la spital, iar asta însemna inevitabilul — că Sainz şi copilotul său vor trebui să abandoneze. Însă, fiind un spirit adevărat de luptător, Sainz a rugat elicopterul medical să facă cale întoarsă şi să-l readucă lângă maşina sa în deşert, ca să continue cursa! Asta înseamnă spiritul de la Dakar al unui pilot veteran, care va da tot ce poate pentru a continua.
Maşina sa, însă, nu a mai putut continua. Inginerii Audi au descoperit că accidentul i-a adus daune iremediabile structurii sale monococ, iar astfel ea risca să se dezintegreze dacă ar mai fi fost reparată. Verdictul a fost clar: bolidul Audi, cu Sainz la volan, trebuie să abandoneze, din păcate. Şi e cel de-al doilea bolid Audi care abandonează, doar maşina cu numărul 211, condusă de Mattias Ekstrom mai rămânând în cursă! E un rezultat departe e cele mai modeste aşteptări pentru Audi, mult mai prost decât anul trecut, când cei 3 bolizi au finalizat cu toţii, ba chiar promiteau o competiţie reală pentru victorie pentru acest an. Ieri singurul Audi rămas înc ursă a ajuns pe locul 4, dar în clasamentul general acel Audi e abia pe locul 27, deci e un rezultat mediocru de tot.
Ieri şi Toyotele au avut o evoluţie mai slabă. Cea cu numărul 202 a rămas cu suspensia spate ruptă, iar altele două, cu numărul 202 şi 275, s-au oprit să o ajute. Sebastien Loeb a ajuns ieri primul cu bolidul său Prodrive, însă pe primul loc în clasamentul general tot Toyota a rămas, cea cu numărul 200, condusă de Nasser Al-Attiyah.
La motociclete se dă o luptă incredibil de strânsă. Mustăciosul Skyler Howes e încă pe primul loc în clasamentul general pe 9 zile, cu Husqvarna sa, dar diferenţa dintre el şi Toby Price cu KTM e de doar 3 secunde. Iar asta e o nimica toată, într-u raliu, deci situaţia se poate schimba oricând.
În general, diferenţa dintre primii 3 motociclişti e foarte mică, putând fi oricând schimbată. Şi asta inclusiv pentru că în fiecare zi a învins altcineva la Dakar 2023. Ieri, spre exemplu, primul a ajuns Luciano Benavides, tot cu o Husqvarna.
Foto: Luciano Benavides şi motocicleta sa Husqvarna

Românul Emanuel Gyenes, singurul de la Dakar a avut o performanta mai bună cu motocicleta sa cu numărul 34 şi a terminat ziua pe locul 31, cel mai bun de până acum, urcând în clasamentul general de pe locul 34 pe 32.
Foto: Motociclistul Emanuel Gyenes din România, la Dakr 2023

Dacă maşinile şi motocicletele au încercat prin viteză să învingă gravitaţia şi să plutească peste mlaştini, camioanele au avut mari bătăi de cap şi s-au împotmolit unele după altele. Până şi liderii din zilele trecute, Martin Macik cu camionul Iveco cu numărul 501 şi Martin Van Den Brink cu alt Iveco, cu numărul 406, s-au împotmolit şi au avut nevoie de mult timp pentru a ieşi. În rezultat, ei au ajuns pe locul 8 şi 10 la final.
Foto: Camionul Iveco al lui Martin Macik, împotmolit

Surprinzător, dar camioanele Tatra au trecut cel mai bine mlaştinile, spre admiraţia şi ovaţiile organizatorilor. A fost din nou unul din acele momente când camioanele Tatra au putut demonstra pe viu că se descurcă mai bine ca altele în cele mai dificile condiţii! La media zilei, însă, Tatra a ajuns pe locul 3 ieri.
Pe locul 1 ieri a ajuns un Iveco cu numărul 502, condus de olandezul Janus Van kasteren. E curios că un camion Renault, cu numărul 507, a ajuns pe locul 2, pentru prima dată la acest Dakar.
Ales Loprais, pilotul ceh veteran de la Dakar şi nepotul altui pilot-legendă de la Dakar, Karel Loprais a ajuns pe locul 4 ieri la Dakar, dar seara au venit veştile despre accidentul în care acesta a fost implicat fără să observe, când, la o săritură de pe o dună, a accidentat un spectator. Acesta nu fusese grav rănit, aparent, însă peste 3 ore a făcut atac de cord şi a decedat, iar astăzi dimineaţă Ales Loprais a anunţat că abandonează Dakar 2023, deşi era pe locul 1 în clasamentul general de la camioane. Am scris mai multe despre accident într-un alt articol de azi. O întorsătură tristă şi sfâşietoare pentru camioanele cehe, pentru Praga şi pentru Loprais, dar, Dakar e cel mai dur raliu al planetei, iar asta nu e o exagerare.
A fost o zi dură, deci. Foarte dură. Vezi mai jos şi un video de rezumat, publicat de organizatori.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter