(VIDEO) Într-o ţară a maşinilor electrice, un fost profesor din Norvegia trăieşte într-un Land Rover diesel

12 Ianuarie 2023, 20:19
Redacţia PiataAuto.md
Norvegia e o ţară etalon în adoptarea maşinilor electrice, în 2022 cota lor atingând peste 80% dintre toate maşinile noi cumpărate în ţară. De curând Tesla a marcat cifra de 100 mii de exemplare înmatriculate în această ţară. Ce te faci atunci când într-o ţară ca asta, dominată de maşini electrice, vrei să duci o viaţă de nomad, trăind într-o maşină, în mijlocul naturii?
Unii dintre noi pur şi simplu nu pot trăi în limita a patru pereţi ai unei case, repetând aceeaşi rutină obişnuită. Unii nu se simt bine în aglomeraţiile urbane şi au nevoie frecvent de ieşiri îndepărtate, adeseori chiar singuratice. Norvegianul Kasper Hoglund e un asemenea am. Cu câţiva ani în urmă lucra la o şcoală şi avea o carieră de profesor în faţă, cu fotografia drept hobby. În 2018, acesta a decis să vândă tot ce avea de preţ, şi de o parte din bani şi-a cumpărat un Land Rover Discovery la mâna a doua, fabricat în 2014. La finalul lui 2018 i-a dat cheile şi proprietarului apartamentului pe care-l închiria şi a început a trăi în maşină.
Noi scriam despre Kasper în 2020 pentru prima dată, când el avea cam 13-14 luni de când trăia acel stil de viaţă şi încă nu ştia dacă va mai continua aşa, dacă va mai sta în Norvegia, sau dacă va merge în altă parte. Între timp, Kasper a început şi a filma imagini în mişcare, nu doar fotografii şi şi-a făcut un canal video, unde mai publică din când în când actualizări despre viaţa sa. Şi, oricât ar părea de uimitor, continuă să trăiască în acest Land Rover Discovery al său, după încă doi ani, deci are deja peste 3 ani de când trăieşte aşa.
Între timp, s-a învăţat să combine munca de zi cu zi cu acest mod de viaţă al său. Când are mai mult de muncă, vine cu maşina în oraş, munceşte, îşi face treaba, după care se urcă la bordul ei şi pleacă departe de oraş. Iar dacă zilele cu program aglomerat sunt multe la număr, la un moment dat îşi ia şi câte o pauză şi pleacă în locuri şi mai izolate cu maşina sa.
Kasper spune că e favorizat de o lege curioasă din Norvegia, care îţi dă dreptul să stai oriunde în natură, atât timp cât nu intri pe teren agricol şi cât ai măcar 120 metri distanţă de la locuinţele altor oameni. În rest, eşti liber să-ţi găseşti orice loc îţi place în natură şi să-ţi pui cortul acolo. Aşa că poate opri oriunde în natură, practic, simţindu-se liber până la absolut să exploreze.
De curând, a avut o escapadă de 10 zile în care a stat izolat, departe de civilizaţie, cu Land Rover-ul său. Datorită maşinii, a putut urca spre altitudini îndrăzneţe, a putut să înainteze departe, întâi alături de un prieten întâlnit întâmplător, apoi singur, fără frica de a rămâne blocat.
Şi a putut avea autonomie de 10 zile în continuu, cu tot cu încălzire în habitaclu pe timp de iarnă, lucru pe care cel mai probabil nu l-ar fi putut realiza cu o maşină electrică, or, bateria n-ar ţinut 10 zile, nici măcar dacă ar fi fost utilizată doar pentru încălzire.
Aşa că acest fotograf actual, fost profesor de şcoală, rămâne să exploreze lumea la bordul maşinii sale diesel şi să trăiască în ea. Pentru unii, el poate părea un ciudat şi inadaptat social. Dar filosofia sa e interesantă. El spune că a renunţat la multe din atributele luxoase care le sunt dragi altor oameni, pentru a câştiga în schimb timp, timp pe care-l poate savura aşa cum îşi doreşte el, pentru el, în libertate absolută. Nu aleargă să facă ceea ce cred alţii că ar trebui să faci până la o anumită vârstă, ci se bucură de simplitatea clipelor şi liniştea libertăţii ce-l înconjoară.
E o filosofie care dă de gândit, cu siguranţă. Vezi mai jos un video publicat de el cu gânduri şi cu experienţa sa recentă de 10 zile în libertate.
0
8,570
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!