(VIDEO) Maşini nemuritoare de cândva: doi mecanici au reuşit să pornească motorul V8 al unui Ford care a stat nemişcat, în aer liber, peste 50 de ani

19 Ianuarie 2023, 16:47
Redacţia PiataAuto.md
Cândva, să spui despre o maşină că e nemuritoare, indestructibilă, fiabilă până la absolut, era unul din cele mai frumoase şi dorite complimente pe care-l puteai aduce inginerilor. Dar, totuşi, să încerci a reanima acum un Ford din 1958, cu motor V8, care a stat parcat nemişcat peste 50 de ani, aproape 60 de ani, e ceva aproape utopic chiar şi după standardele inginereşti din acea vreme. Şi totuşi, doi mecanici pricepuţi în maşini clasice şi în restaurări au reuşit să o facă în SUA.
Istoria acestei maşini atestă că ea ar fi fost lăsată nemişcată din anul 1963, iar asta înseamnă aproape 60 de ani, fără câteva luni, de abandonare în aer liber. Desigur, timpul a fost necruţător şi caroseria maşinii e ruginită, iar furtunurile de cauciuc, în cea mai mare parte, crăpate sau chiar rupte. Dar, totuşi, cei doi amici s-au încumetat să încerce să pornească motorul acestei maşini.
Au urmat proceduri obişnuite, în care s-a verificat întâi dacă motorul roteşte, cel puţin, şi nu e blocat. S-a verificat distribuitorul, s-a pus o baterie nouă şi un demaror. S-au pus bujii noi, bineînţeles, dar maşina mai avea o bună parte din sistemul electric viabil, ba chiar şi unele becuri de pe bord mai ardeau şi chiar şi farurile!
S-a injectat şi lubrifiant în cilindri, pentru ca prima funcţionare să nu deterioreze părţile interne, uscate, ale motorului.
Încercarea de a o porni iniţial s-a făcut cu pulverizare de amestec special în carburator, pentru a evita sistemul de alimentare cu combustibil, pentru că asta îţi dă certitudinea dacă motorul funcţionează, apoi te poţi ocupa de sistemul de alimentare şi pompa de combustibil. Şi motorul a pornit!
Iar cei doi mecanici nu s-au mulţumim cu asta, ci au vrut să şi tureze un pic motorul şi chiar să-l facă să funcţioneze la ralanti. Şi le-a reuşit! Acest Ford din 1958 a putut să-şi pornească motorul şi să-l facă să funcţioneze decent, chiar dacă a stat abandonat timp de aproape 60 de ani în aer liber! O adevărată maşină nemuritoare, deci!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
17,813
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!