(VIDEO) Noua dronă supersonică turcească, Bayraktar Kizilelma, a realizat primul zbor de test

24 Ianuarie 2023, 17:27
Redacţia PiataAuto.md
Compania turcească Baykar, producătorul dronelor Bayraktar TB2, care au devenit cunoscute în lumea întreagă în contextul războiului din Ucraina, a realizat acum primul zbor de test cu noua sa dronă supersonică, Bayraktar Kizilelma. Noua dronă a fost concepută pentru a fi la fel de manevrabilă şi rapidă ca un avion F-35, dar lipsită de pilot. Partea curioasă e că motorul acestei drone supersonice e produs în Ucraina.
Bayraktar Kizilelma va avea, de fapt, două versiuni, una subsonică, capabilă să atingă 1.100 km/h, şi alta supersonică, ce va depăşi cu mult viteza sunetului. În ambele cazuri e vorba de motoare cu reacţie, produse de fabrica Ivchenko din Ucraina, şi proiectate încă în anii ’60 ai secolului trecut, tot pe teritoriul Ucrainei de azi, de aceeaşi echipă de ingineri care proiectaseră motoare pentru avioane precum Yakovlev, Antonov, Ilyushin sau Tupolev.
Versiunea subsonică va fi propulsată de motorul cu numele de cod AI-25TLT, care dezvoltă 16,9 kN de forţă, în timp ce versiunea supersonică va avea o versiune cu postcombustie a motorului AI-322F, care livrează 24,5 kN fără postcombustia activată şi 44,1 kN cu postcombustie. Aparent, tehnologia acestor motoare e relativă veche, dar principiul motoarelor cu reacţie a rămas acelaşi, iar aceste propulsoare pot păstra preţul final al dronei la un nivel mai mic, iar prin puterea raportată la greutatea redusă a întregului aparat de zbor, drona devine foarte eficientă în consum, autonomia urmând să constituie 5-6 ore de zbor. Altitudinea normală de zbor e de 11.000 metri, iar cea maximă de 14.000 metri.
Drona poate fi complet autonomă în decolări şi aterizări, iar în rol de piste pot servi atât aeroporturile, cât şi drumurile publice, întrucât, datorită greutăţii uşoare şi forţei mari de propulsie, Kizilelma are nevoie de piste foarte scurte şi înguste.
Drona îşi poate ataşa o listă lungă de arme şi rachete aer-sol, majoritatea din ele de producţie turcească. În lista muniţiilor cu care poate fi echipată noua dronă sunt şi rachete anti-nave, anti-radar, ba chiar şi anti-buncăr.
În 2022, cei de la Baykar anunţau că vor produce aceste drone atât în Turcia, cât şi în Ucraina, la o fabrică pe care o o construiesc acolo, iar startul producţiei era anunţat pentru anul 2023. Ei bine, în decembrie Bayraktar Kizilelma a realizat prima demarare de test pe o pistă, iar acum a realizat şi primul zbor de test cu succes, aşa că toate etapele necesare înainte de producţia de serie sunt derulate în concordanţă cu promisiunile făcute anterior.
Vezi mai jos şi un video cu acest prim zbor de test.
1
1,556
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!