(VIDEO) Rimac prezintă în detalii fabrica din Croaţia şi provoacă alţi producători să-i copieze dacă pot

11 Ianuarie 2023, 12:15
Redacţia PiataAuto.md
Ceea ce a reuşit să facă croatul Matt Rimac şi compania care-i poartă numele e un fenomen admirabil în lumea auto, în care un om inovator, cu o echipă mică, porneşte o idee nebunească de a deveni un producător auto într-o ţară care n-a avut nicio tradiţie de industrie auto. Şi cu multă muncă şi convingere, îi reuşeşte să creeze primele prototipuri electrice, apoi atrage investiţii inclusiv de la Porsche. După ce echipa îşi demonstrează perspicacitatea şi capacităţile inginereşti, Porsche mai investeşte în ei până când le propune o investiţie şi mai mare şi le dă în proprietate şi administrare renumita marcă Bugatti! Da, această companie mică din Croaţia este în mod oficial azi proprietarul Bugatti, iar holding-ul Porsche este, la rândul lui, acţionarul principal la Rimac, alături de Matt Rimac şi mai mulţi angajaţi ai Rimac! Şi astăzi Rimac are în producţia de serie cel mai puternic hypercar din lume, de 1.914 CP, care a învins tot ce se putea învinge.
Matt Rimac a fost întotdeauna deschis în a comunica direct şi autentic publicului, iar acum şi-a deschis larg uşile fabricii din Croaţia pentru un youtuber din Germania, care l-a vizitat acum câţiva ani, când compania era mult mai mică. La doi ani distanţă, totul a luat o amploare mult mai mare, iar croaţii au cu ce se mândri între pereţii aceste fabrici.
Până şi centrul R&D pentru marca Bugatti nu se mai află în Molsheim, Franţa, ci în Croaţia, la Rimac! Deci, o schimbare majoră şi curajoasă pentru Bugatti şi un mare motiv de mândrie pentru croaţi.
Fabrica are până şi o cantină uriaşă, unde angajaţilor le sunt oferite gratuit fructe proaspete, într-o varietate impresionantă.
Totul e mult mai compact şi mai libertin, cu o atmosferă mai apropiată de un startup, decât atmosfera de dinozauri a unui producător clasic. Producţia, testarea şi R&D e apropiată, astfel încât problemele se pot rezolva repede, iar diferite departamente pot comunica mai uşor.
Toate birourile şi sălile au, pe lângă numerotare, şi numele unei personalităţi din lumea auto. Există până şi un birou cu numele Elon Musk, chiar dacă e un concurent direct. Şi există şi o cameră numită Richard Hammond, cel care a avut un accident faimos cu un Rimac Nevera în stadiul de concept în Elveţia.
În acelaşi timp, e impresionant că până şi cablajele electrice se fac manual in-house, la sediul Rimac, cablajele fiind considerate una din părţile ce necesită cea mai mare manoperă dintr-o maşină.
Fireşte, şi bateriile sunt produse local, ceea ce e de asemenea foarte rar în lumea auto. Deci, e o filosofie de cât mai multe componente concepute şi produse pe interior, şi cât mai puţine cumpărate de la furnizori.
Apropo, bateria are o formă neobişnuită, nefiind prezentă sub scaune, pentru a nu dăuna senzaţiei de condus şi a nu ruina designul maşinii prin înălţarea ei.
Cea mai fascinantă, parte, însă, e marea sală de asamblare. Acolo se întâmplă cea mai minuţioasă şi mai de anvergură acţiune. Până şi cei de la Bugatti, când s-au relocat în Croaţia, au fost impresionaţi de ce au descoperit la fabrica Rimac.
Matt Rimac mai demonstrează şi ingineria şi construcţia internă a multor componente curioase dintr-un Rimac, de la structura caroseriei şi micile secrete, până la motoare, punţi, şi tot ce ne mai putem imagina.
Se trece şi la partea în care se produc subansamble şi tot soiul de componente care trebuie pregătite înainte de montarea lor pe maşina finală.
Iar pe lângă asta, se demonstrează cât de sistematizat e procesul de producţie, totul fiind afişat pe instrucţiuni clare pentru cel care munceşte, şi până şi înşurubările se fac cu instrumente conectate wireless la sistemul de producţie, care dau cuplul corect şi înregistrează cine a strâns un bulon, în ce zi, cu ce forţă, etc. Într-atât de perfecţionat şi de autonom e totul, de la producţia finală până la cele mai mici plăci electronice, încât Matt Rimac provoacă orice alt producător auto să-l copie, dacă poate, fiind gata să-l primească pentru a învăţa de la ei.
Iar, pe lângă asta, se ajunge şi la colecţia proprie a lui Matt Rimac, unde se conţin şi maşini cu motoare pe benzină. Matt vorbeşte despre sunetul fabulos al unui Ferrari, dar şi despre faptul că are şi un BMW M5 E60, cu motro V10 sub capotă. Şi din colecţia lui nu lipseşte până şi un BMW M3 E30!
Aşa că această incursiune merită fiecare minut, întrucât arată o incursiune specială într-una din cele mai admirabile fabrici din lumea auto şi totodată într-una din cele mai fascinante poveşti din zilele noastre! Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,271
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!