(VIDEO) Robotul Atlas al Boston Dynamics îşi demonstrează abilităţile de ajutor în lucrări de construcţie

19 Ianuarie 2023, 12:38
Ilie Toma
Compania americană Boston Dynamics mai face un progres major în perfecţionarea roboţilor săi, care folosesc tehnologie similară maşinilor autonome pentru a se orienta în spaţiu, însă au şi o echilibristică fascinantă în mişcările pe care le fac. După ce anterior roboţii Boston Dynamics au demonstrat acrobaţii şi dansuri în ritm, acum robotul Atlas şi-a demonstrat şi abilităţile de ajutor în lucrări de construcţie.
Într-un nou video, robotul reacţionează la cererea zidarului căţărat pe schele, care-şi aminteşte că şi-a uitat geanta cu instrumente jos. Robotul o găseşte, identifică şi o scândură pentru a-şi asigura calea pe schele, apoi sare şi urcă până la o poziţie din care îi poate arunca geanta, aceasta aterizând exact în locul potrivit.
Această operaţiune, însă, demonstrează o capacitate nouă şi avansată a roboţilor de a identifica obiectele şi caracteristicile lor, de la formă până la volum şi greutate, dar şi de a căuta soluţia de a-şi asigura calea pentru a-şi îndeplini misiunea. Practic, cu aceste abilităţi, un asemenea robot poate efectua orice munci ce presupun manipulare de obiecte, de la ajutor în lucrările de construcţie până la manipularea bagajelor în aeroport sau a obiectelor dintr-un depozit sau magazin. Iar de aici până la un pic mai multă avansare, când vom avea roboţi care muncesc în construcţii şi lucrări de reparaţie, se pare că n-a mai rămas mult.
Vezi totul în cele două video-uri de mai jos. În primul, e video-ul cu acţiunea propriu-zisă a robotului, iar în cel de-al doilea sunt explicaţiile inginerilor de la Boston Dynamics despre cum funcţionează totul.
1
1,309
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!