(VIDEO) Românul care călătoreşte cu o Dacia Duster în Africa a schimbat amortizoarele în Maroc la un service de cartier şi ne spune cât a costat şi cum a fost

2 Ianuarie 2023, 10:36
Redacţia PiataAuto.md
Acum două zile publicam un articol cu video din aventura lui Cosmin Crăciun, românul din Buzău, care călătoreşte singur cu o Dacia Duster de 350 mii km spre Africa şi Sahara, în care menţionam că acesta anunţase probleme la suspensia maşinii sale. Un amortizor i-a curs şi, în terenul dur şi pietros al pustietăţilor marocane, suspensia spate a maşinii şi-a schimbat rapid comportamentul, astfel încât nu mai asigura aderenţa necesară. În pofida acestui fapt, românul a înaintat încet, cel puţin până la ieşirea în zone mai civilizate. Acum Cosmin a anunţat că şi-a schimbat amortizoarele la Dacia sa la un service de cartier din Maroc, iar noi l-am întrebat şi cât a costat toată reparaţia sa, făcută în Africa.
Pentru că Dacia are două fabrici în Maroc, şi inevitabil în ţară sunt foarte multe exemplare în exploatare, piesele de schimb pentru Dacia se găsesc mult mai uşor decât pentru multe alte mărci, inclusiv în oraşe mai îndepărtate. Cosmin a găsit un service în cel mai îndepărtat oraş relativ mare din sud-estul ţării, Zagora, aflat la circa 40 km în linie dreaptă de hotarul cu Algeria. Maroc şi Algeria cu hotarele terestre închise de câteva decenii, prin urmare, după Zagora drumul mai continuă câteva zeci de kilometri prin deşert, după care sfârşeşte într-o zonă cu albie mai lată a râului Oued Draa. E o regiune pe care o cunoaştem parţial din experienţă proprie, noi ajungând într-o expediţie anterioară proprie până într-o regiune cuprinsă între Ouarzazate şi Zagora, la începutul deşertului Sahara, cu o maşină cu tracţiune faţă.
Ei bine, Cosmin şi Dacia lui mult mai pregătită de offroad au mers pentru reparaţi la un service de cartier, după cum spuneam, aşa cum e absolut firesc în Africa. Fireşte, condiţiile de reparaţie sunt minimaliste, lucrările făcându-se în aer liber de multe ori, dar asta nu înseamnă deloc că acei mecanici ar fi nepricepuţi, dimpotrivă, uneori acestea se încumetă la reparaţii mult mai dificile, pur şi simplu pentru că trebuie şi asta e singura soluţie. În cazul amortizoarelor Daciei Duster din România, reparaţia a fost mult mai simplă, iar Cosmin a cumpărat două amortizoare spate originale de Dacia Duster, montând totodată şi două arcuri H&R pe care le avea la el, luate din România.
Cosmin nu menţionează în video, dar noi l-am întrebat cât au costat amortizoarele cumpărate în Africa şi cât a costat manopera la acel service din Zagora pentru Dusterul său. Ne-a spus că a plătit 2.000 dirhami marocani pentru amortizoare (circa 180 euro) şi 1.500 dirhami pentru manoperă, deci circa 135 euro. Aşadar, reparaţia suspensiei în Africa a necesitat costuri de 325 euro, fără a lua în calcul costul arcurilor, pe care Cosmin le avea la bordul maşinii, luate din România.
Dar, acum maşina e reparată şi e gata să înfrunte dunele deşertului şi să-şi continue aventura. Românul a mai fost oprit de poliţie şi întrebat cu mirare de unde e, iar când aud că e din România, cei din Maroc devin şi mai miraţi. Iar din video-ul de mai jos n-au lipsit şi explorările de zone pustii, fără asfalt, unde capacităţile de înaintare ale lui Duster au fost cruciale.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
30,488
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!