(VIDEO) Un Nissan Leaf de 10 ani îşi poate epuiza bateria în doar 35 km la viteză mare iarna

9 Ianuarie 2023, 14:01
Redacţia PiataAuto.md
Prima generaţie Nissan Leaf a fost maşina care a impulsionat un progres imens în domeniul maşinilor electrice, iar astăzi în multe ţări este una din cele mai populare opţiuni la mâna a doua când vine vorba de maşini electrice. E populară şi prin părţile noastre, iar noi am testat de câteva ori autonomia reală a unor asemenea maşini mai uzate în maratoane electrice prin Moldova, atât în condiţii de toamnă târzie, cât şi de vară. În ambele cazuri ea nu a fost mare şi se simte că tehnologia de la bordul ei e deja depăşită moral, deşi are doar 10 ani sau chiar mai puţin.
Doi britanici, însă, au vrut să vadă cât ţine bateria dacă vor conduce la viteza maximă pe care o va permite maşina, limitată şi ea electronic. Experimentul a avut loc acum, iarna, în condiţii de -3 grade Celsius, deci relevante pentru o mare parte a continentului.
Exemplarul de Nissan Leaf folosit în experiment e unul cu baterie de 22 kWh net şi are 73.671 mile parcurse, deci 118.563 km. O cifră încă mică pentru orice maşină convenţională deci, şi nu se poate vorbi de o uzură avansată, maşina fiind într-o stare tehnică aparent bună. Totuşi, e curios că atunci când britanicii au intrat cu maşina lor pe circuitul ce trebuia să simuleze o autostradă fără limită de viteză, ea indica o autonomie estimată de doar 42 de mile cu 100% de baterie, deci 67,5 km! Şi asta într-un regim eco.
La fel de surprinzător a fost că maşina a permis accelerarea până la o viteză de 99 mile pe oră, adică 160 km/h! Cu căldura în habitaclu inclusă şi cu asemenea viteză, estimarea maşinii a coborât după doar 3 mile parcurs la încă 22-23 mile disponibile, adică vreo 35-37 km, după 5 km parcurşi.
După 4,5 mile parcurse, adică după 7,2 km, maşina a scos o notificare neaşteptată de nivel scăzut al bateriei, iar autonomia a scăzut brusc la 3 mile. După doar 5 mile sau 8 km parcurşi, maşina a început a pierde din putere. În scurt timp, ea a mai încetat să mai afişeze autonomia estimată, însă a continuat să ruleze cu 90 mile la oră.
Dar în scurt timp lucrurile au devenit mai îngrijorătoare, pentru că se simţea un miros de ars. Mişcarea a continuat însă, iar în scurt timp puterea electromotorului a scăzut şi mai mult. La 21,6 mile maşina a oprit şi a decuplat transmisia în regim N. Deci doar 34,8 km parcurşi cu o baterie completă, la viteză maximă, la temperatură între -1 şi -3 grade Celsius.
Sigur, e un scenariu dus la extrem, dar chiar şi aşa, experimentul e unul curios şi relevant pentru una din cele mai populare maşini electrice la mâna a doua din câte există în prezent.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,362
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!