(VIDEO) Un inginer din SUA a făcut calcule curioase pentru camionul electric Tesla Semi

8 Ianuarie 2023, 14:08
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Semi e cel mai nou şi mai intrigant camion electric, fiind lansat oficial la 1 decembrie 2022 şi tot atunci având loc şi primele livrări către PepsiCo, prima companie care le-a cumpărat. Dar, deşi a trecut mai bine de o lungă de atunci, noul camion electric este încă învăluit într-un mare mister, iar Tesla încă n-a anunţat nici cât costă camionului, nici cât de mare îi este bateria sa, nici cât cântăreşte aceasta exact şi nici măcar cât cântăreşte întregul camion şi, respectiv, ce greutate maximă va putea avea marfa transportată la bord. Aşa că un inginer din SUA, autor al unui canal de YouTube, a făcut el calcule avansate pentru acest camion, luând drept bază informaţiile disponibile sau scăpate de Tesla în mod voluntar sau involuntar.
Ştim că noul camion Tesla Semi pretinde o autonomie de 800 km, iar Tesla a publicat şi un sumar video, dat la viteză mare, cu o călătorie de test, în care camionul ar fi parcurs încărcat până la greutatea maximă admisibilă cei 800 km şi ar fi consumat 93% din baterie. Greutatea bateriilor sale a fost estimată până acum la circa 4-5 tone, fără vreo confirmare exactă din partea Tesla. Între timp, Elon Musk a mai publicat câteva tweet-uri sau răspunsuri la tweet-uri, în care a mai „scurs” unele informaţii, precum faptul că cifra de consum actuală a camionului ar fi de 1,7 kWh/milă cu alte cuvinte acesta consumă 1,7 kWh pentru a parcurge 1,6 km, adică are un consum de peste 1 kWh la kilometru, sau circa 106 kWh/100 km.
De aici, inginerul a dedus întâi o capacitate a bateriei de 850 kWh net. Inginerul a mai analizat şi video-ul cu cei 800 km parcurşi, publicat de Tesla, şi a observat şi viteza pe care o avea camionul încărcat. Uneori, acesta mergea şi cu 27 mile la oră pe autostradă, deci 43 km/h!
La nivelul întregului video, doar 15% din timp camionul a mers cu 60 mile pe oră sau mai mult, iar 85% se desfăşoară la viteză mai mică de 60 mile la oră, sau 96 km/h. Paradoxal, dar viteza medie cu doar 5 mile la oră mai mică poate reduce consumul cu 60 kWh în cazul acestui camion, deci aici există un spaţiu de manevră între cele declarate de Tesla şi exploatarea de viaţă reală. Dacă se estimează o medie de 52,5 mph, atunci rezultă un consum minim de 790 kWh pe distanţa de 800 km, ceea ce ar fi 93% din totalul de 850 kWh al bateriei, fapt care aduce un detalii mai realiste faţă de ceea ce declarase Tesla fără a furniza informaţii complete.
Circularea cu acest camion la viteza legală de 70 mile pe oră din SUA, adică puţin peste 110 km/h, ar însemna consumarea a 1.187 kWh de energie pentru aceiaşi 800 km, în loc de 790 kWh. Deci, o diferenţă enormă în viteza reală cu care se circulă, dar inginerul menţionează că până şi cu camioanele diesel şoferii arareori conduc la viteza maximă admisă în SUA.
Următoarele calcule se referă la greutate şi la sarcina pe care camionul o poate transporta la bord, mai ales în contextul în care PepsiCo declarase că primele camioane Tesla Semi vor transporta doar chipsuri uşoare la distanţe lungi.
Inginerul a luat la bază densitatea energetică a bateriei de pe Tesla Model S, de 0,186 kWh/kg, şi a calculat că bateria întregului camion Tesla Semi ar cântări 4.570 kg. Apropo, câteva imagini scurse recent arată şi localizarea acestor baterii pe camionul electric.
Greutatea bateriilor e crucială pentru câtă sarcină utilă rămâne pentru marfa transportată. Un cap tractor diesel în SUA cântăreşte în mediu 17.000 lbs, adică circa 7.650 kg. Pe lângă asta, mai poţi încărca circa 1 tonă de motorină în rezervoare. În cazul Tesla, nu se pune la socoteală greutatea combustibilului, se mai scoate 2 tone greutatea motorului diesel şi a cutiei, însă se adaugă greutatea bateriei şi a electromotoarelor. În final, inginerul a calculat că, luând în consideraţie şi permisivitatea legală a masei totale cu 1 tonă în plus pentru camioanele electrice, acestea vor putea transporta cu circa 4.000-6.000 lbs de marfă mai puţin decât cele diesel, adică cu circa 1,8-2,7 tone mai puţină marfă.
Deci, ce greutate efectivă de marfă poate un camion electric Tesla Semi să transporte? Cei de la Tesla au publicat un video cu camionul încărcat la maxim, în care acesta transporta nişte bariere standard Jersey din beton, 11 la număr, pe o remorcă. O asemenea barieră de beton cântăreşte 4.000 lbs, adică 1,8 tone. Toate împreună, deci, cântăresc 19,8 tone. Deci, aceasta ar fi o greutate pe care Tesla Semi o poate transporta cu siguranţă. Camioanele diesel în SUA, pot transportat, de obicei, între 18 tone şi 24,3 tone, deci Tesla s-ar situa în limita diapazonului relativ normal, deşi e în zona inferioară a acestuia. Apropo, pe un camion normal se transportă 12 asemenea bariere de obicei, aşa că asta ar fi şi diferenţa de marfă dintre un camion electric Tesla şi unul diesel — 1 asemenea barieră, de 1,8 tone.
Iar statisticile arată că majoritatea transporturilor de camioane nu sunt limitate de greutate, ci de volumul încărcăturii, cât încape în remorcă. Deci, ipotetic, camionul electric Tesla Semi n-ar fi potrivit poate doar pentru cele mai grele transporturi, însă pentru marea majoritate a transporturilor mai uzuale, vreo 70%, ba chiar până spre 90%, acesta s-ar potrivit fără dificultăţi.
Mai rămâne neclară partea cu preţul, iar cele comunicate de PepsiCo, cu subvenţiile guvernamentale uriaşe, aduc şi mai multă neclaritate despre cât costă, de facto un asemenea camion Tesla. Dar, vrând să-l vândă, inevitabil în viitorul apropiat Tesla va trebui să anunţe şi preţul. Vezi în video-ul de mai jos calculele inginerului din SUA.
0
11,493
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!