(VIDEO) Viaţă de şofer de camion prin China, Kazahstan şi Siberia, cu 15 zile la vamă iarna şi curse de 30 de zile

6 Ianuarie 2023, 15:55
Redacţia PiataAuto.md
Cândva, demult, rutele lungi de camioane, inclusiv spre destinaţii din Asia, erau mai frecvente, însă, odată cu ieftinirea transportului maritim şi dezvoltarea celui feroviar, puţini mai sunt cei care transportă cu camionul ceva din China, de exemplu. Totuşi, cei din Rusia, mai ales în contextul ultimului an, folosesc asemenea rute, întrucât sunt vecini, iar geografia relativ mai apropiată ar trebui să facă asemenea transporturi cu camioanele mai raţionale. În practică, însă, mai ales în condiţii de iarnă, se întâmplă atât de multe elemente imprevizibile pe drum, încât o singură cursă ajunge să dureze săptămâni la rând, uneori chiar şi o lună, iar astfel totul derivă spre nişte condiţii în care te întrebi dacă mai are rost, în general, un asemenea transport cu camioane.
În ultimele câteva săptămâni, de exemplu, în Kazahstan au fost perioade lungi de ninsori abundente şi mai ales viscole, cu vânturi intense, însoţite de temperaturi foarte reci, de obicei mai jos de -15 grade Celsius, uneori până spre -20 sau chiar mai frig. Asta a determinat probleme uriaşe de înaintare pentru camioane. În multe zone ale ţării au fost blocaje de zile întregi, în care şoferii au trebuit să stea în aşteptare, pur şi simplu, la bord, eventual cu motorul pornit, pentru a nu se pomeni în situaţia că le îngheaţă sistemele vitale şi nu mai pot porni. Iar astea sunt cazurile fericite, cele mai nefericite fiind când în zone vulnerabile camioanele au fost răsturnate cu totul, sau şoferii au derapat în afara drumului.
Un şofer de camion din Belarus de pe o asemenea cursă din China, care a înaintat apoi prin Kazahstan şi Siberia, şi-a filmat experienţa sa dintr-o asemenea cursă recentă din Rusia spre China şi înapoi. A nimerit în perioada viscolelor şi gerurilor, iar cursa sa a durat ceva mai mult decât de obicei. Acesta, alături de colegii săi pe alte camioane din acelaşi grup, a stat 15 zile nemişcat la vamă, la intrarea în Kazahstan, în punctul Dostyk. Şi asta doar din cauza condiţiilor meteo şi blocajelor atât la vamă, cât şi pe traseele ulterioare.
Astfel, au fost 15 zile de staţionare şi de trai în camion, în Kazahstan. Şoferul care-şi filmează experienţa conduce un camion Scania, dar, după mai mult de o săptămână de staţionare pe loc, în cea de-a 20-a zi de când pornise în cursă, încălzirea autonomă Webasto a camionului a cedat, aşa că a trebuit să ţină toată noaptea motorul camionului pornit.
După ce a pornit din vamă, au mai fost blocaje şi pe drum, aşa că-n cea de-a 25 zi de când pornise de acasă, şoferul încă mai era în Kazahstan, înaintând pe drumuri înzăpezite. Abia în ziua 28 a ajuns la hotar şi a intrat în Rusia, iar asta a fost acum 5 zile. De acolo şi până în Belarus mai e mult de înaintat. De atunci şoferul încă n-a publicat o relatare nouă, în care să fi raportat că a ajuns la destinaţie, aşa că e foarte posibil că acesta încă mai e pe drum, la circa 30 de zile de când a pornit în cursă, poate chiar 33 zile sau mai mult!
Sunt zone în care nu se curăţă drumuri ca-n Norvegia, deşi condiţiile de climă nu sunt similare. Sunt zone în care poate dura zile sau săptămâni să vină cineva să te tracteze. Iar 30-33 de zile într-o singură cursă cu camionul pare prea mult, chiar şi pentru şoferii cei mai pasionaţi de munca lor. Vezi video-ul de mai jos, cu momentul traversării în Kazahstan şi deplasării în această ţară. Poţi include subtitre automatizate cu traducere în limba dorită din comenzile player-ului.
0
33,172
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!