(VIDEO) Vinfast VF8, SUV-ul electric din Vietnam, a dezamăgit crunt într-un prim test scurt din SUA

10 Ianuarie 2023, 14:10
Redacţia PiataAuto.md
Vinfast e o marcă auto originară din Vietnam, care-şi pregăteşte tot mai intens calea de lansare în SUA. Despre ea scriam acum câteva luni şi menţionam că Vinfast e o marcă auto fondată de către acelaşi om de afaceri vietnamez, care a produs pastele Mivina în Ucraina şi şi-a făcut capitalul acolo, după care a vândut afacerea din Ucraina şi s-a mutat în Vietnam, ajungând astăzi deţinătorul unuia din cele mai mari conglomerate industriale din ţara sa, Vinfast fiind parte din el. Ei bine, în ultima jumătate de an în mediul online, la televiziunile şi în presa americană au apărut frecvent tot soiul de reportaje, care vorbeau despre aceste maşini cu o doză generoasă de admiraţie. Un youtuber, însă, a mers de curând la Consumer Electronics Show din Las Vegas şi a convins compania din Vietnam să-i ofere şansa de a merge la bordul unui Vinfast VF8 şi de a o conduce, într-un prim test scurt în SUA, cu impresii spuse onest şi direct.
Acesta a spus că n-a putut să relateze până acum pentru că de fiecare dată când voia s-o facă, simţea că cei de la Vinfast voiau să-i controleze conţinutul pe care l-ar fi publicat. Acesta spune că jurnaliştii şi youtuberii sunt invitaţi de companie în vacanţe luxoase de 10 zile în Vietnam, cu tot cu soţii, partenere, prietene, doar ca să testeze, iar acolo sunt alintaţi aşa, încât să nu mai îndrăznească să zică decât lucrurile „drepte” despre maşină. Youtuber-ul spune că a refuzat chiar el o asemenea invitaţie, pentru că i s-a părut ciudat să i se ofere o călătorie de 10 zile, doar pentru a face un test.
Acum, însă, a convins angajaţii care erau prezenţi de la CES pretinzând doar că vrea să facă un mic video pe YouTube, fără a se prezenta în mod special şi trecând drept un entuziast care vrea şi el să-şi filmeze mica experienţă. Aşa că a ocolit barierele obişnuite şi a putut spune onest ce crede despre această maşină.
SUV-ul electric Vinfast VF8 promite 180 de mile de autonomie, deci doar 290 km, deşi are o baterie uriaşă, de 87 kWh. Softul maşinii promite cam 260 mile de autonomie, sau 415 km autonomie, dar testele americane oficiale ale EPA, însă, i-au confirmat doar 290 km de autonomie, ceea ce înseamnă că acesta consumă aproape 30 kWh/100 km, o cifră incredibil de ineficientă. Şi cu toate astea, maşina costă de la 55-57 mii dolari în SUA. Iniţial se discuta despre posibilitatea închirierii bateriei, iar fără baterie maşina ar fi costat vreo 40-42 mii dolari SUA, plus un abonament lunar pentru baterie. Acum se pare că s-a renunţat la ideea închirierii, motiv din care preţul a crescut.
Dezamăgirea pe viu n-a întârziat să apară. Plasticele de la interior sunt de o calitate îndoielnică, mai ales în spate. Mânerele uşilor — la fel. Izolarea fonică e neaşteptat de slabă, toate zgomotele auzindu-se intens în interior.
Acceleraţiile nu se simt ca 400 CP, nici măcar în regim sport. Iar viteza efectivă de încărcare s-a dovedit a fi neaşteptat de mică.
Deci, maşina pare mai mult ca una de 25-30 mii de dolari, nu ca una de preţ dublu, la preţul de 55 mii dolari ea fiind o mare dezamăgire. Youtuber-ul spune că nu-şi poate explica cum această maşină a primit atât de multe review-uri pozitive şi crede că doar aceste vacanţe luxoase ar fi de vină, ca o formă de mituire, sau pur şi simplu multe review-uri ar fi plătite. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,191
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!