(VIDEO) ZF a prezentat centura încălzită, pentru maşini electrice, ca acestea să nu mai piardă energie în încălzirea habitaclului

5 Ianuarie 2023, 19:14
Redacţia PiataAuto.md
Germanii de la ZF au venit la Consumer Electronics Show (CES) cu o nouă invenţie, destinată în special maşinilor electrice: centura de siguranţă încălzită. Rolul acestea e să ofere căldură aproape de corp, mai ales în tandem cu scaunele încălzite, astfel încât proprietarii de maşini electrice să nu mai pornească încălzirea din habitaclu şi să nu piardă energie şi autonomie din cauza asta.
Centura are o reţea de fire în interior, care se încălzesc după acelaşi principiu ca luneta unei maşini, doar că sunt ajustate să fie mai slabe în putere, pentru a oferi o căldură confortabilă pe termen lung. Centura încălzită va avea, astfel, o temperatură de 36-40 de grade Celsius şi va simţită plăcut iarna, spun creatorii, în timp ce uzanţa folosirii ei nu va avea deloc de suferit, la fel ca şi siguranţa.
Cei de la ZF spun că centura lor de siguranţă poate spori autonomia pe timp de iarnă a unei maşini electrice cu până la 15%, această economie fiind calculată, cel mai probabil, prin excluderea unei părţi din pierderea pe care o simt maşinile electrice în condiţii de iarnă, din cauza consumului la încălzirea habitaclului. Trebuie să spunem că un asemenea consum mare au încălzitoarele de tip mai vechi, în timp ce modelele cu pompă de căldură consumă de obicei simţitor mai puţin.
ZF a publicat şi un scurt video de demonstraţie a noii sale centuri, în care pasagerii maşinii electrice călătoresc îmbrăcaţi în haine groase, termice, totuşi, şi cu mănuşi îmbrăcate pe mână, semn că încălzirea volanului nu e luată în calcul.
Despre cum se vor simţi pasagerii în zona picioarelor, dacă nu le vor îngheţa acestea, nu se spune nimic, dar probabil o invenţie precum pedalele încălzite abia urmează. Se pare că ideea celor de la ZF cu centura încălzită a sunat cam deocheat şi pentru producătorii auto, or, ZF a menţionat că deocamdată niciun producător n-a acceptat-o pentru maşinile sale. Compania ZF e unul din cei mai mari producători mondiali de componente auto pentru majoritatea mărcilor, de la cutii de viteze, amortizoare, suspensii şi punţi până la electromotoare pentru maşini electrice, sistem de management de baterii şi multe altele.
Vezi cum îşi imaginează ZF că va funcţiona această centură încălzită în video-ul de mai jos.
0
2,551
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!