(VIDEO) Ziua 6 de la Dakar a fost neiertătoare, iar între timp au devenit clare circumstanţele accidentelor Audi, care au spulberat şansele la victorie

7 Ianuarie 2023, 18:01
Redacţia PiataAuto.md
Ziua de ieri a fost una neiertătoare la Dakar, în care Audi, considerat unul din pretendenţii rezonanţi pentru victoria din acest an, cu 3 bolizi electrici cu motoare pe benzină care să le producă electricitatea, şi-a spulberat orice şansă la victorie, cel puţin pentru doi dintre bolizii săi. Şi asta doar la o zi distanţă de la aprobarea unei corecţii controversate de reguli, care le permitea bolizilor Audi să primească o putere cu 11 CP mai mare decât anterior. Acum au devenit clare şi detaliile a ceea ce s-a întâmplat ieri.
Audi cu numărul 204, cu pilotul Stephane Peterhansel şi copilotul Edouard Boulander, a sărit la un moment dat de pe o dună imensă, de la circa 12 metri înălţime. Atât de tare, încât Stephane şi-a pierdut cunoştinţa la impact, iar motorul a fost oprit de Edouard. Când şi-a revenit Stephane, Edouard nu era în maşină, ci în faţa ei, fiind rănit la coloana vertebrală.
Foto: Stephane Peterhansel, pe fundalul bolidului Audi cu numărul 204, după accident

Edouard a fost preluat de medici cu elicopterul, totodată fiind luat şi pilotul Stephane Peterhansel. Pentru cei doi şi pentru Audi cu numărul 204 a însemnat ieşirea definitivă din cursă, de la Dakar 2023.
Foto: Celălalt bolid Audi accident, cu numărul 207

Bolidul Audi cu numărul 207, consul de Carlos Sainz şi avându-l dep Lucaz Cruz drept coechipier, a suferit un accident practic în acelaşi loc. Carlos Sainz recunoaşte că ei mergeau prea repede, forţând limitele în încercarea de a-l ajunge pe Nassar, liderul clasamentului în acest moment. Nassar îi întrecuse mai devreme, iar Sainz încerca să se ţină cu maşina sa electrică din urma Toyotei Hilux a acestuia. La un moment dat, a văzut Toyota zburând peste dună, însă ea a aterizat şi a înghiţit şocul aterizării. Bolidul electric Audi, însă, fiind mai greu, a avut o traiectorie mai dificilă de aterizare. Suspensia s-a rupt şi a avut nevoie de reparaţii lungi, care au zădărnicit orice şansă la un timp bun, iar odată cu asta şi la victoria la Dakar 2023. Din fericire, cel puţin echipajul aici n-a avut de suferit.
Foto: Audi cu numărul 207, pilotat de Sainz, cu suspensia faţă ruptă şi până şi montantul deformat,şi parbrizul stricat, după accidentul de ieri

Un accident grav s-a produs şi cu Toyota Hilux cu numărul 202, condusă de sauditul Yazeed Al Rahji. Accidentul a fost similar, în urma unui salt pe o dună, maşina rupându-şi suspensia spate.
Foto: Urmările accidentului lui Toyota Hilux cu numărul 202

Într-un final la sfârşitul zilei de ieri, Nassar a ajuns primul, dar nu fără peripeţii. La un salt şi el şi-a defectat pompa de servodirecţie într-o dună şi a mers 40 km fără ea. Dar a ajuns primul, iar singurul Audi rămas în jocul adevărat, condus de suedezul Mattias Ekstrom, a ajuns pe locul 2. Pe locul 3 s-a clasat Sebastien Loeb.
Foto: Toyota Hilux cu numărul 200, condusă de Al-Attiyah Nasser, liderul clasamentului pentru 6 zile în clasa maşinilor

Ruta de ieri, apropo, a fost modificată din cauza la noi ploi, ea trebuind să fie cea mai lungă dintre toate zilele. Dar, nici în forma s-a scurtată n-a fost uşoară. La clasa motocicletelor, motociclistul care s-a făcut remarcat prin mustaţa sa, Skuler Howes, a ajuns primul la final, cu motocicleta sa Husqwarna.
Foto: Motocicleta cu numărul 10, condusă de Skuler Howes, gonind spre victoria segmentului din ziua 6 la raliul Dakar 2023

A fost o zi dificilă şi pentru clasice, cu o mulţime de maşini împotmolite în deşertul nisipos. Peugeot 504 V6, Fiat Panda 4x4, camionul DAF cu două cabine — toate s-au împotmolit şi au pierdut mult timp în căutarea de ajutor.
Foto: Camionul clasic DAF cu 2 cabine de la Dakar. Vezi istoria lui completă

La camioane, ieri a fost ziua în care părea că cehul Ales Loprais şi camionul Praga V4S şi-au pierdut locul 1 în clasamentul total pe 6 zile, după ce el a ajuns pe locul 6, iar olandezul Michel Van Der Brink cu un Iveco pe locul 1.
Foto: Camionul învingător al zilei de ieri, cu numărul 511, condus de Mitchel Van Der Brink

Ieri toate primele 4 locuri au fost obţinute de camioane Iveco, apropo, pe locul 3 fiind clasat cehul Martin Macik. Nici camioanele Tatra n-au avut o zi strălucită, ajungând pe locul 8 şi 11, iar echipa slovacă ce participă cu camionul Tatra cu numărul 531 a ajuns tocmai pe locul 23.
Foto: Camionul Tatra cu numărul 505, în ziua 6 de la Dakar

Însă cehul Ales Loprais şi camionul său Praga V4S au revenit pe poziţia 1 în clasamentul pe 6 zile după ce au fost calculate şi aplicate penalităţile şi minutele bonus oferite pentru ajutorul celorlalţi în deşert. Dar, oricum, camionul Praga e urmat îndeaproape acum de alte două echipe olandeze.
Vezi mai jos un rezumat video, publicat de organizatorii de la Dakar.
0
2,095
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!