(VIDEO) Ziua în care 90% din traseul de la Dakar a însemnat dune, iar clasicele Toyota Land Cruiser 80 se descurcă mai bine decât Land Cruiser 300

12 Ianuarie 2023, 22:12
Redacţia PiataAuto.md
Ziua de ieri de la Dakar trebuia să fie o recompensă mai uşoară şi mai simplă pentru cea anterioară, lungă şi dificilă, în care piloţii şi maşinile au stat împotmoliţi în mlaştinile din deşert. În sfârşit, ziua 10 trebuia să însemna un sprint rapid de 114 km şi mai multă odihnă pentru piloţi. Dar n-a fost să fie simplu nici de această dată. Pentru că 90% din traseu a însemnat dune imense de deşert şi salturi la fel de imense prin ele, iar la fiecare salt trebuia să-ţi calculezi traiectoria pentru a nu păţi ca şi Carlos Sainz de la Audi în ziua anterioară, care şi-a distrus maşina într-un asemenea salt. Şi pentru că trebuia şi să nu te rătăceşti în pustietatea infinită de dune.
Pare aparent simplu, dar la Dakar nu există GPS şi maşinile n-au navigaţie să te îndrume când să faci stânga. Iar motocicliştii care au terminat primii în ziua 9, de exemplu şi s-au scăldat în laurii victoriei, în cea de-a 10-a au fost primii pe teren, fără nicio urmă în deşert în faţa lor. Aşa că ei au avut cea mai grea sarcină în a se orienta. Şi au pierdut enorm de mult timp, ajungând la final pe locurile 13, 17 şi 18.
Dar o Husqvarna tot a ajuns pe podium, pe locul 3, cea cu numărul 111, condusă de Michel Docherty, pe locul 2 clasându-se o Honda, iar pe locul 1 venind o motocicletă Hero 450 Rally, condusă de Ross Branch, din Botswana, cu numărul 16.
Românul Emanual Gyenes a ajuns pe locul 34 în ziua 10, dar a urcat în clasamentul general încă două poziţii, până la 30, inclusiv din cauza numărului mare de abandonuri şi a unui număr mai mic de concurenţi.
După ce Audi condus de Carlos Sainz a părăsit Dakarul, din cauza accidentului de la saltul de pe o dună, cei din echipele Toyota au dezvăluit mici secrete despre cum să înţelegi dunele după formă şi culoare, înţelegând cum le-a modelat vântul, unde sunt dure şi unde mai moi şi cât de uscate sunt. Aici liderul actual al clasamentului, Nasser Al-Attiyah, născut în Qatar, e mai familiarizat ca oricine cu dunele, de asta îşi menţine poziţia de lider şi are toate şansele să iasă învingător la final.
Foto: Toyota Hilux cu numărul 200, condusă de Nasser Al-Attiyah, lider de clasament după 10 etape

Mattias Ekstrom, cu Audi 211, a ajuns pe locul 2 şi organizatorii glumesc deja că, din fericire, a evitat să strice încă o jucărie germană de multe milioane de dolari, ultima rămasă în cursă. În clasamentul general, însă, Audi are doar poziţia 25.
Foto: Audi cu numărul 211, singurul Audi rămas în cursă la Dakar 2023

Iar primul în ziua 10 a ajuns Sebastien Loeb, un mare pilot de raliuri WRC toată cariera sa, care are parte de multe oscilaţii la acest Dakar, dar care ultimele 3 zile arată rezultate mai bună. Aşa că a ajuns pe locul 3 în clasamentul general.
Foto: Bolidul Prodrive al lui Sebastien Loeb

Au apărut imagini noi imagini despre infernul din mlaştini despre care pomeneam în relatarea de ieri, infern în care au avut de suferit şi maşini, şi camioanele grele şi chiar vehiculele mai mici. Funii, autor reciproc, noroi până la genunchi, disperare, din nou luptă cu toate forţele şi eliberare din dificultăţi, cu ajutor comun. Sunt scene unice de la Dakar, pentru rar se întâmplă să plouă atât de mult în deşert, şi cu siguranţă vor rămâne mult timp în istorie.
Surprinzător, dar ziua 10 a fost câştigată de un camion Renault, acelaşi care ajunsese pe locul 2 în ziua anterior, şi care nu se făcuse remarcat până acum. E vorba de echipa Riwald, pilotul principal fiind olandezul Pascal de Baar, care a trecut anterior de câteva ori Dakarul cu motocicleta, iar în acest an o face pentru prima dată cu un camion! Şi se pare că a deprins şi abilităţile de a conduce un asemenea bolid la Dakar.
Foto: Camionul Renault care a ajuns pe locul 1 în ziua 10 la Dakar 2023

Locurile 2, 3, 4 şi 5 au fost ocupate ieri de camioane Iveco, cu numerele 511, 502, 501, şi 506, conduse de Mitchel Van Der Brink, Janus Van Kasteren, Martin Macik şi Martin Van den Brink. Da, cei doi Van Der Brink sunt fraţi, ai intuit corect, iar olandezii au dominat podiumului de la Dakar, detronându-i pe cehi, un pic demoralizaţi de accidentul lui Ales Loprais cu Praga din ziua anterioară şi abandonul ce a urmat.
Camioanele Tatra au ajuns pe locul 6 şi 8, dar şi 16 în cazul echipei slovace. Au mers bine toate şi toate sunt în cursă. Surprinzător, dar în primele 10 etape au abandonat doar două camioane, un MAN şi o Scania. Toate restul au rezistat cu excelenţă.
În clasamentul general la camioane, după ce Ales Loprais a ieşit din cursă, liderul e acum Janus Van Kasteren cu Team de Rooy Iveco şi camionul 502, urmat de Martin Van Der Brink cu Iveco numărul 506 şi Martin Macik cu Iveco numărul 501. Aşa că după ce camionul Praga V4S a ieşit, Iveco îşi cam cimentează calea spre victorie.
Şi, în, fine, maşinile clasice merg şi ele frumos prin acest Dakar, având întotdeauna trasee mai uşoare. Dar şi aşa au parte de provocări, rătăciri, şi împotmoliri. Doar că la ei contează mai mult ritmul susţinut şi savurarea aventurii, decât fiecare secundă la final. Citroen Visa cu numărul 718 a devenit un soi de vedetă la clasice, fiind impresionant cât de bine se mişcă, la cât de mic e. Dar e tocmai pe locul 47 în clasamentul general.
Pe locul 3 în clasamentul general la clasice e o Toyota Land Cruiser 80, din Belgia, cu numărul 728.
Pe locul 2 în acelaşi clasament general de clasice e o Toyota Land Cruiser 80 din Spania, cu numărul 704.
Iar pe locul 1 în exact acelaşi clasament e... tot o Toyota Land Cruiser 80, tot din Spania, cu numărul 778.
Am priceput cu toţii ce au în comun primele trei locul de la Dakar 2023 în categoria clasicelor, nu-i aşa? Da, exact. Toyota Land Cruiser 80. Şi nu poate fi o coincidenţă. Mai sunt 82 de maşini în cursă la categoria clasicelor la Dakar 2023, şi dintr-atâtea maşini, acele Land Cruiser-uri clasice s-au dovedit a fi cele mai capabile de înaintare, în asemenea condiţii.
Apropo, la Dakar 2023 există şi o Toyota Land Cruiser 300 în clasa maşinilor normale. Performanţa ei? Locul 123 din 134 deocamdată, în clasamentul general la maşini. Deci, să mai zică cineva că Land Cruiser-ele clasice nu sunt mai bune!
Vezi mai jos un rezumat video al zilei, publicat de organizatorii de la Dakar.
0
1,697
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!