A fost inaugurată prima porţiune a centurii Chişinăului, un drum cu 4 benzi, cu sensuri separate prin barieră

1 Februarie 2023, 08:33
Redacţia PiataAuto.md
Centura Chişinăului e un proiect readus periodic în discuţii cel puţin în ultimii 8-10 ani, dar niciodată realizat până acum. De fapt, în arhiva fişierelor guvernului Moldovei, am găsit planul de mai jos al centurii Chişinăului datat cu anul 2014, în care centura a împărţită în 6 segmente, în care primul segment trebuia să fie gata în anul 2016, iar ultimul segment — în 2017-2018. De atunci s-au schimbat multe guverne, proiectul n-a avut parte de atenţia cuvenită, şi lucrările au început şi ele cu întârziere. Astăzi suntem abia la etapa în care a fost finalizat, în sfârşit, segmentul 1 al centurii, de doar 6,6 km. Ieri acest segment a fost inaugurat de prim ministra Republicii Moldova şi mai mulţi reprezentanţi din guvern.
E vorba de segmentul de traseu R6/M1, care leagă traseul Chişinău-Leuşeni de traseul Chişinău-Hânceşti, în zona Ialoveni. E acelaşi traseu, asfaltul pe care fusese turnat încă acum două luni, dar se mai făceau lucrări la elementele adiacente, motiv din care circulaţia se desfăşura periodic pe un singur sens, cu pericol de producere a accidentelor, şi accidente materializate. Ei bine, acum drumul a fost deschis complet circulaţiei şi el are 4 benzi în total, câte 2 benzi pe sens, iar sensurile de circulaţie sunt separate printr-o barieră centrală de beton. La capetele acestui segment există două sensuri giratorii.
Conform proiectului centurii Chişinăului, lungimea totală a acesteia are aproape 90 km. Cei de la guvern promit că în acest an vor demara lucrările pentru finalizarea proiectelor tehnice a sectoarelor 2 şi 3, după care vor începe şi lucrările propriu-zise la aceste segmente.
Imagine: Centura Chişinăului, imagine din arhivele guvernului din anul 2014. Acum a fost inaugurat segmentul 1. Segmentele 5-6 au dubluri pe variante mai scurte, tangenţiale oraşului, şi mai lungi şi mai rapide.
0
1,735
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!