BMW a câştigat un proces de judecată în Germania şi poate vinde motoare cu ardere internă şi după anul 2030

9 Februarie 2023, 11:23
Redacţia PiataAuto.md
O instanţă de judecată din Munchen a dat recent câştig de cauză celor de la BMW într-un caz în care una din cele mai influente organizaţii ecologiste din Germania, Deutsche Umwelthilfe (DUH), voia să impună producătorul să nu mai producă motoare cu ardere internă începând cu anul 2030, iar până atunci să fie impus cu efect imediat să-şi reducă motoarele cu emisii mari.
Organizaţia de mediu îşi motiva cererea pe baza unor calcule de emisii de carbon, derivate din calculele făcute de organizaţia internaţională IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change sau Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei, dacă ar fi să traducem în română). Aceste calcule au fost formulate într-un aşa numit „buget de carbon”, pe care cei de la DUH din Germania spuneau că BMW nu-l respectă, depăşind recomandările de acolo. Iar prin depăşirea recomandărilor, BMW ar fi lezat drepturile organizaţiei de mediu de a fi protejată de consecinţele schimbării climei. Cu alte cuvinte, acuzaţia celor de la DUH era că BMW ar fi produs prea multe maşini cu motoare cu ardere internă şi ar trebui impus să diminueze numărul lor şi chiar să oprească producţia lor înainte de reglementările la nivel de UE.
Foto: Motor diesel BMW

Instanţa de judecată din Munchen a dat câştig de cauză celor de la BMW, menţionând că cei de la DUH nu au prezentat suficiente dovezi că acţiunile celor de la BMW i-a leza într-un mod direct şi clar. Prin urmare, BMW poate păstra numărul actual de maşini cu motoare cu ardere internă şi nu va fi obligat să le oprească în 2030.
Cei de la DUH au acţionat în judecată şi Mercedes, la o instanţă din Stuttgart, cu un proces similar. Instanţa din Stuttgart a decis scoaterea de pe rol a dosarului din lipsă de dovezi suficiente. După înfrângerea din Munchen, cei de la DUH au menţionat că acum instanţele încă mai consideră că nu există un efect direct, dar când va fi clar că ţintele de limitare a emisiilor de CO2 nu sunt atinse, ei vor insista pe noi procese. Cei de la BMW au salutat decizia instanţei, spunând că dezbaterile despre asemenea limitări trebuie să aibă loc în parlamentul ţării, nu într-o instanţă de judecată.
0
9,788
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!