Elveţienii au instalat aproape 5000 de panouri solare pe cel mai lung baraj de hidrocentrală din munţii Alpi

7 Februarie 2023, 11:01
Redacţia PiataAuto.md
Barajele hidrocentralelor sunt adeseori construcţii uriaşe, menite să susţină acumulările de apă şi formările de lacuri artificiale, pentru ca apa de acolo să poată fi ulterior îndreptată în mod controlat în aval, producând electricitate. Iar Elveţia are cea mai mare experienţă din lume la capitolul hidrocentralelor, or, la un moment dat în istoria sa timpurie, încă de acum 70 de ani, aproape toată electricitatea din ţară era produsă prin hidrocentrale. Numărul hidrocentralelor este şi azi de ordinul sutelor în Elveţia, iar ponderea e încă deosebit de importantă, deşi şi energia nucleară are deja o contribuţie majoră în mixul energetic. Totuşi, acum elveţienii s-au gândit că betonul celui mai lung baraj montan din ţara lor, Mutsee, ar mai putea avea o funcţie adiţională, pe lângă susţinerea volumului de apă acumulat în lacul cu acelaşi nume. Şi au instalat aproape 5.000 de panouri solare de-a lungul lui.
Lacul Mutsee e situat la o altitudine de 2.400 metri şi e folosit ca rezervorul superior într-un sistem de acumulare prin pompare, al hidrocentralei Linth-Limmern. Hidrocentrala a fost construită în 1963, dar între anii 2009 şi 2017 barajul a fost reconstruit şi apoi lacul a fost umplut din nou. Când apa ajunge la nivelul său maxim operaţional, altitudinea de la nivelul apei e de 2.474 metri. Barajul are o lungime de 1.054 metri în forma sa actuală, ceea ce-l califică drept cel mai lung din Alpii Elveţieni. După renovare, hidrocentrala are o putere de 1.520 MW, comparabilă cu cea a celor mai mari şi mai moderne reactoare nucleare. Dar hidrocentralele funcţionează în regim intermitent de obicei, aşa că centrala a produs în ultimii ani în mediu 428 GWh de electricitate anual. Pentru comparaţie, în lunile cu cel mai mare consum Republica Moldova consumă 420-425 GWh de electricitate la nivelul întregii ţări, lunar.
Astfel, în anul 2021 compania care administrează hidrocentrala din Elveţia, Axpo, şi alte câteva companii locale printre care AlpinSolar, au făcut parteneriat şi au început a amplasa panouri solare partea superioară a barajului, acoperind efectiv betonul gol. Proiectarea a avut loc astfel încât panourile să fie integrate estetic în structura barajului, păstrând un aspect agreabil al priveliştii. De asemenea, structura panourilor a fost ranforsată, astfel încât ele să poată rezista căderilor mari de zăpadă, care se întâlnesc adeseori în regiune.
Instalarea panourilor a durat până în august 2022, iar ulterior acestea au fost testate şi conectate la reţea. Acum totul e deja complet operaţional, numărul final al panourilor instalate fiind de 4.872. Puterea lor totală e de 2,2 MW, iar cantitatea de energie produsă anual e estimată la 3,3 GWh, cifră care acoperă consumul anual al 700 de case din Elveţia. Şi vorbim efectiv de un baraj de înălţime mică, de forma unei fâşii de 1 km lungime!
Cei de la AlpinSolar spun că vor instala mult mai multe panouri solare în diverse proiecte din munţii Alpi, întrucât potenţialul energiei solare din Alpii elveţieni ar fi de 16,4 TWh de electricitate produsă anual, iar dacă tot ţara are atât de mulţi munţi şi construcţii la altitudine înaltă, deasupra norilor, e păcat să nu se facă uz de acest potenţial de energie.
0
10,028
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!