Harley Davidson o duce bine, însă motocicletele electrice au vânzări mult sub aşteptări

28 Februarie 2023, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
Harley Davidson e una din cele mai cunoscute mărci de motociclete şi, în timp ce compania americană îşi păstrează modelele de bază, cu motoare V2, în ultimii ani ea a încercat şi să se reinventeze pentru a-şi asigura şi viitorul. Printre aceste planuri de reinventare a intrat şi lansarea de motociclete electrice, care au fost primite cu ovaţii de public, dar puţini au şi mers să cumpere una.
Harley Davidson a lansat primul său model electric în 2020, fiind numit LiveWire. O motocicletă foarte reuşită în design, care dispune de un electromotor de 105 CP şi 117 Nm, care oferea şi performanţe surprinzătoare, reuşind să parcurgă distanţa de 402 metri în doar 11,156 secunde. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h era anunţată la doar 3,0 secunde!
Foto: Motocicleta electrică Harley Davidson LiveWire, lansaăt în 2020

Preţul iniţial al primei motociclete electrice Harley era de circa 30.000 dolari SUA, iar cererea iniţială a fost relativ promiţătoare, încât compania americană a decis să creeze o marcă separată pentru modelele sale electrice, numită LiveWire, pregătind şi a doua motocicletă. Primul model şi-a redus apoi preţul la 22.000 dolari, iar al doilea model, numit LiveWire Del Mar S2, a fost lansat în iunie 2022 la un preţ de 15.000 dolari.
Foto: LiveWire Del Mar S2

Cea de-a doua motocicletă are un motor de 82 CP şi o acceleraţie de 3,7 secunde până la prima sută, cântărind 190 kg cu tot cu baterii. Cererea iniţială a fost atât de bună, încât primele 100 exemplare de lansare s-au vândut online în doar 18 minute.
Foto: LiveWire Del Mar S2

Cifrele Harley Davidson anunţate pentru ultimul trimestru 2022, însă, arată că motocicletele electrice au vânzări cu mult sub aşteptări. Compania a avut vânzări bune de motociclete clasice, încasând 1,4 miliarde de dolari, şi având şi profit. Doar în SUA a vândut în 3 luni 19.200 motociclete cu motoare cu combustie, iar vânzările globale, deşi au scăzut ca în întreaga industrie, s-au numărat pe parcursul unui an al 117.100 unităţi. Toată divizia de motociclete electrice LiveWire, însă, a vândut 69 de motociclete în ultimele 3 luni ale anului 2022, iar aici se includ ambele modele electrice. În ciuda acestor cifre, pentru anul 2023 e declarată o ţintă de vânzări de 3.000 de motociclete electrice.
Care ar fi cauza unor vânzări atât de slabe de motociclete electrice create de Harley Davidson, de doar circa 25-30 de unităţi pe lună? Să fie neaplicarea emblemei Harley pe ele şi divizarea într-o companie separată cauza, cum a făcut-o Volvo cu Polestar? Sau e ceva legat de plăcerea de condus şi motivele pentru care oamenii îşi cumpără o motocicletă? Cert e că drumul celor de la Harley Davidson spre electrificare nu este deocamdată uşor.
Motocicletă cu motor V2 Harley Davidson
0
1,716
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!