Honda anunţă detalii despre un CR-V cu propulsie pe bază de hidrogen, care va fi totodată şi un plug-in hibrid

11 Februarie 2023, 10:14
Redacţia PiataAuto.md
Honda are o experienţă consistentă în crearea de maşini cu propulsie pe bază de hidrogen şi pile de combustibil. Primul model care a impresiona lumea şi a devenit cunoscut a fost FCX Clarity, lansat încă în 2008 şi produs până în 2014, urmat de succesorul său, numit Clarity Fuel Cell, produs între 2016 şi 2021. Astfel, în prezent Honda nu mai are în producţie un asemenea model, dar pregăteşte unul nou, şi de această dată nu va fi vorba de o berlină, ci de un SUV. Mai exact, vorbim despre un CR-V pe hidrogen.
E curios că Honda nu mai dezvoltă acest model de una singură, ci în parteneriat cu General Motors, aşa că un sistem similar de propulsie se va regăsi ulterior şi în gama mărcilor din portofoliul GM. Şi există şi diferenţe majore de concept al acestui sistem de propulsie, faţă de ce aducea Clarity anterior.
În primul rând, viitoarea CR-V pe hidrogen va fi şi un automobil electric care-şi ia energia din pile de combustibil, dar totodată şi un model plug-in hibrid. Asta înseamnă că va exista o baterie mai mare la bord, menită nu doar să ofere rezerva de energie pentru solicitările de moment în sistemul de propulsie, cât timp pilele de combustibil îşi ajustează producţia de electricitate în timp real, ci şi să stocheze energie pentru o propulsie pur electrică mai îndelungată. Mai mult ca atât, acea baterie ar urma să poată fi încărcată de la priză.
Sună bizar ca un automobil care are pile de hidrogen să fie simultan şi un plug-in hibrid, dar în lipsa unei infrastructuri suficiente de staţii de hidrogen, posibilitatea încărcării acelei baterii de la priză poate fi o soluţie salvatoare. Or, dacă e mai comod, poţi folosi maşina în timpul săptămânii ca una pur electrică, încărcând-o acasă, iar când ai ocazia să treci mai aproape de o staţie de hidrogen, o încarci acolo. La fel poţi face şi la drum lung, dacă ai un traseu ce trece pe lângă asemenea staţii, destul de rare deocamdată în majoritatea regiunilor lumii.
Viitoarea Honda CR-V, bază pe un asemenea sistem de propulsie, va avea două rezervoare mari de hidrogen, integrate în podeaua portbagajului. Alte componente ale sistemului vor fi amplasate sub bancheta spate şi sub capotă. Cei de la Honda spun că au înlăturat o parte din problemele de exploatare observate la Clarity anterior, cum ar fi pornirea lentă a sistemului de propulsie la temperaturi foarte joase. De asemenea, costul de producţie al noului sistem de propulsie va fi cu două treimi mai mic decât la Clarity, datorită folosirii componentelor şi materialelor diferite. Sună ca o reducere extraordinară de costuri, dar cei de la Honda ne asigură că şi fiabilitatea noului sistem va fi net superioară faţă de Clarity.
Foto: Construcţia lui Honda Clarity

Cei de la Honda spun că modelul de serie, bazat pe acest sistem, ar urma să debuteze la fârşitul anului 2024. Iar planurile de producţie şi extinderea lui sunt mari, astfel încât către anul 2030 Honda îşi propune să producă circa 60.000 de maşini cu asemenea sistem de propulsie anual.
0
3,523
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!