În Ucraina, în ianuarie 2023 cea mai vândută maşină a fost una electrică, iar cota lor s-a triplat într-un an

10 Februarie 2023, 10:47
Redacţia PiataAuto.md
O ştire paradoxală vine de la colegii din Ucraina. În pofida dificultăţilor pe care le are ţara vecină în a asigura electricitatea pentru locuinţe şi industrie din cauza bombardamentelor constante şi a războiului, şi în pofida faptului că foarte des multe din prizele publice pentru încărcarea automobilelor electrice în ultima jumătate de an au fost restricţionate din cauza insuficienţei de electricitate, în ianuarie 2023 cea mai vândută maşină din Ucraina a fost una electrică: VW ID.4. Acest model german a fost mai vândut chiar şi de către oricare alt model cu motor cu ardere internă sau hibrid, comunică cei de la Autoconsulting.com.ua. Pe locurile 2 şi 3 s-au clasificat Renault Duster şi Toyota RAV4.
Mai mult ca atât, în luna ianuarie 2023 cota maşinilor electrice din totalul vânzărilor de maşini noi din Ucraina a fost de 18%! Pentru comparaţie, în ianuarie 2022 cota electricelor era de doar 5% din piaţă. Deci vorbim de o triplare a cotei de piaţă, pe fundalul unei scăderi evidente a întregii pieţe în 2022, dar cu o uşoară revenire în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. Cifrele totale ale anului 2022 indică o scădere de 61,3% a vânzărilor, până la 40.076 automobile vândute în întreg anul.
Pe locul doi la vânzări în Ucraina în topul electricelor e un model chinez, iar pe locul 3 — Tesla Model Y.
Foto: Provocările prin care trebuie să treacă uneori, în prezent, proprietarii de maşini electrice din Ucraina, imagine din decembrie 2022

Totuşi, jurnaliştii ucraineni sunt precauţi în a generaliza aceste cifre, menţionând că e posibil ca ianuarie să indice o cotă ceva mai mare pentru electrice, care ar putea fi ulterior uşor mai mică la nivelul întregului an. Dar aceştia menţionează că trendul pentru maşinile electrice este unul real şi accentuat, în pofida tuturor provocărilor pe care le au de înfruntat proprietarii de maşini electrice într-un asemenea context al energeticii şi al războiului. Spre exemplu, în luna decembrie 2022 o Tesla Model S fusese surprinsă în Kiev cu un generator portabil, ca o soluţie de nevoie, pentru a alimenta maşina în condiţiile întreruperilor de electricitate. Şi cu toate asta, maşinile electrice demonstrează un paradox şi cresc în cota lor de piaţă în Ucraina!
0
1,563
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!